Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Basterdsuiker
Basterdsuiker, ook wel bastaardsuiker genoemd, is gemalen kristalsuiker, vast gemaakt door toevoeging van suikerstroop.
Basterdsuiker bevat meer water dan kristalsuiker. Hoe donkerder de kleur, des te hoger het vochtgehalte. Door het hogere vochtgehalte klontert dit type suiker vrij snel. Bewaar het daarom in goed afgesloten potten.
Witte basterdsuiker lost sneller op in deeg ten opzichte van kristalsuiker. De karamel en suikerstroop in de bruine basterdsuiker geven een mooie kleur en een speciale lekkere smaak aan bakproducten en sauzen. Het gebak met bruine suiker droogt minder snel uit.
- Witte basterdsuiker
- Gele basterdsuiker of lichtbruine basterdsuiker
- Bruine basterdsuiker
Basterdsuiker wordt gemaakt door aan fijngemalen, witte, geraffineerde suiker een oplossing van druivensuiker en vruchtensuiker toe te voegen. Daarbij kan ook melasse en karamel worden toegevoegd. De karamel geeft de basterdsuiker ook wat meer smaak en een bruine kleur.
Basterdsuiker smaakt zoet. Je kunt zonder problemen kristalsuiker door basterdsuiker vervangen. Basterdsuiker lost sneller op in deeg of vloeistof.
Vroeger was bruine basterdsuiker minder geraffineerde rietsuiker.
Suiker wordt door raffinage gewonnen uit rietsuiker en suikerbieten.
Basterdsuiker is in de supermarkt te koop. Het wordt in hersluitbare zakken verkocht.