Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste updates!

Vanille-essence

Vertaling

Esens vanilla

Kenmerken

Vanille-essence wordt vaak verward met vanille-extract. Vanille-extract wordt gemaakt van echte vanillestokjes. De vanillesmaak wordt geconcentreerd door de stokjes in alcoholische drank te laten staan. Extract is dus de echte vanillesmaak. Dat kan van essence niet worden gezegd. Vanille-essence is het zelfde als vanille-aroma.

In de meeste supermarkten wordt dit verkocht in kleine flesjes, het is een doorzichtige, soms licht bruine vloeistof. Echte vanille is duur, dus wordt de belangrijkste aromastof uit vanille, vanilline, kunstmatig nagemaakt. Zulke vanille-essence is synthetisch. Het smaakt wel naar vanille, maar aan het bereidingsproces is geen vanille te pas gekomen. Je kunt het gebruiken om te bakken, maar het evenaart de smaak van echte vanille natuurlijk niet.

Samenstelling

De smaak wordt verkregen door synthetische stoffen te mengen. Men probeert zodoende de smaak van vanille te imiteren. Meestal bevat een essence esters, die de geur dragen. Als deze esters verdampen ruiken we de geur. Door chemische stoffen te mengen komt men steeds dichter bij de geur en smaak van bijvoorbeeld vanille.

Er worden heel veel verschillende essences gemaakt, zoals bijvoorbeeld met de smaak van citroen, aardbei, banaan, ananas en vele andere vruchten.

Smaak

De smaak van vanille-essence is die van vanille. Maar omdat het chemisch wordt vervaardigd moet je oppassen dat je er niet te veel van gebruikt, want dat kan een scherpe smaak veroorzaken. Je kunt beter een extract gebruiken, maar nog beter is het om het natuurproduct zelf te nemen. Zo geef je je gebak de echte vanillesmaak.

Verkrijgbaar

Vanille-essence koop je in de supermarkt.

Leuke weetjes

Vanilline, een goedkoop vervangmiddel waarmee de industrie vanillesuiker maakt, wordt, raar genoeg, scheikundig geŽxtraheerd uit de bast van de kruidnagelboom. Veel commerciŽle vanille-extract preparaten zijn gewoon gemaakt met vanilline en caramel voor de kleur. Zeker kleurloze extracten zijn gewoon nep.