Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Varkensgehakt
Babi cincang
Gehakt is misschien wel de meest gekochte vleessoort. Het wordt in talloze bereidingen verwerkt en in verschillende vormen verkocht. Het gehakt kan zowel puur als bereid aangeboden worden. Het zit bovendien verwerkt in worsten en hamburgers. Varkensgehakt is vers gemalen varkensvlees. Men gebruikt niet de meest dure vleessoorten voor gehakt. Het taaie nekvlees biedt ideaal gehakt. Om verkleuring van gehakt tegen te gaan, worden natuurlijke additieven toegevoegd. Varkensgehakt is gemaakt van 100% varkensvlees.
In Nederland wordt vooral half om gehakt en rundergehakt gebruikt. Dit ligt dan ook in de schappen van de supermarkt. Voor de minder gebruikte soorten, zoals kalfsgehakt, kippengehakt en varkensgehakt moet je het vlees dus laten malen of naar een slager gaan die dit wel standaard in zijn assortiment heeft.
Als je het bij een goede slager laat maken, heeft dit als voordeel dat je dan zelf kunt kiezen van welke lap vlees je het gehakt dan laat maken. Varkensgehakt hoeft helemaal niet vet te zijn, want je kunt het ook van een magere varkenslap laten malen. Varkensvlees heeft vooral de naam ‘vet’ te zijn, maar in de praktijk valt dit reuze mee. Varkensgehakt is heel smeuïg en wordt veel gebruikt voor o.a. het vullen van saucijzenbroodjes. Daarnaast is dit gehakt ook zeer geschikt voor het maken van paté of een heerlijk sappige gehaktbal.
Gehakt slinkt bij de bereiding, omdat het vet wegsmelt bij het uitbakken. Om dat te vermijden kan je ei en wat broodkruim toevoegen. Om vers gehakt aan te maken kan je ook gesnipperde of gefruite ui toevoegen, fijne peterselie, paprikapoeder of in citroensap geweekt brood.
Je kunt stukken vlees ook zelf in de gehaktmolen tot gehakt vermalen. Je bent dan zeker van de kwaliteit van het vlees. Gehakt wordt veel gebruikt in ovenschotels, voor het maken van gehaktballen en gehaktbrood. Het is een uitstekende vleessoort om vleesvullingen mee te bereiden en als basis voor vleessauzen of eenpansgerechten.
Door de toegevoegde kruiden en specerijen krijgt het gehakt zijn uiteindelijke smaak. Omdat het vlees gemalen is, is de bereidingstijd korter dan van vlees uit één stuk. Ook is gehakt, doordat het gemalen is, bevattelijker voor de salmonellabacterie en daarom is hygiëne erg belangrijk bij de bereiding van dit vleesproduct.
Tegenwoordig zijn er zakjes met kruidenmixen in de supermarkt te koop. Het enige wat nog nodig is, is een eitje. Maar als je zelf je gehakt kruidt, bepaal je zelf welke smaak het gehakt krijgt. Verse kruiden, een uitje, wat knoflook, paprikapoeder, nootmuskaat en kruidnagelpoeder zijn de basiskruiden. Om het gehakt te binden wordt een ei toegevoegd, samen met paneermeel of een sneetje oud brood en zout. Gebruik je fantasie bij het kruiden van het gehakt en je zult elke keer weer een andere smaak krijgen.
Varkensgehakt is te koop bij de slager. Soms kan je het ook in de supermarkt kopen.