Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Varkensfilet

Vertaling

Daging babi

Kenmerken

Het varkensfilet is de uitgebeende rug, zonder been, van het varken. Het is een mager stuk vlees met een randje vet aan de buitenkant. Doordat varkensfilet zo neutraal van smaak is kan het gemakkelijk worden gekruid of gemarineerd. Varkensfilet is een snel te bereiden product. Het wordt vaak in plakken te koop aangeboden. Je kunt het filetlapje eerst door de bloem wentelen, voordat het in de pan gaat. Bakken doe je een varkensfiletlapje in ongeveer 4 tot 6 minuten.

Filetlapjes zijn erg lekker in combinatie met pittige sauzen, zoals pepersaus, mosterdsaus of paprikasaus. Varkensfilet kan ook heerlijk worden gemarineerd en gegrild. Je kunt dit vlees op meerdere manieren bereiden. Het is erg geschikt om mee te fonduen, voor de steengrill en gourmet. Voordeel van dit stukje vlees is dat het snel klaar is.

Het filetlapje is een heerlijk stukje vlees voor op de barbecue, ongeveer in 7 8 minuten grillen en daarna eventueel peper en zout toevoegen. Je kunt varkensfilet ook aan een stuk kopen. Bedruip en keer varkensfilet regelmatig tijdens de bereiding en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees na bereiding. Specerijen die prima bij de filet passen zijn peper, foelie en nootmuskaat.

Smaak

Laat het vlees buiten de koelkast op temperatuur komen en droog het heel goed af voordat je het bakt. En eetlepel olie of boter is al genoeg voor het bakken van een stuk vlees. Neem een pan die net groot genoeg is voor het lapje. In een grote pan verbrandt het braadvet eerder, omdat het vet sneller verdwijnt. Daardoor dringt de hitte tijdens het bereiden het snelste door naar de binnenkant. Laat voldoende vet in de pan heet, maar niet te heet worden en bak het vlees aan beide kanten totdat de buitenkant bruin is en laat nog even op een zacht vuur nog even sudderen om ook de binnenkant gaar te laten worden. Dat laatste kun je ook bereiken door het vlees uit de pan te halen en goed in aluminiumfolie gewikkeld nog even te laten nagaren.

Haal het filetlapje voor het bakken door de bloem en bak het kort. Zout het vlees pas na het bakken, zout onttrekt namelijk vocht aan het vlees. Het is binnen 4-6 min. al gaar.

Echt sappig vlees is het nu eenmaal niet, want daarvoor is het te mager. Het is juist daarom dat er vaak een lekker sausje of fruit bij gemaakt wordt. Neem je het echter voor de lijn dan is het wel aan de droge kant, maar niet taai, mits het goed is toebereid.

Verkrijgbaar

Varkensfilet wordt door de slager verkocht. Ook in de supermarkt is varkensfilet te koop.

Voedingswaarden van varkensfilet ( per 100 gr. )
144
604
70,4
22,7
-
-
5,9
2,3
1
2,1
66
-
Vitamines van varkensfilet ( per 100 gr. )
-
0,48
0,09
0,33
5
0,7
-
0,4
Mineralen van varkensfilet ( per 100 gr. )
60
420
3
200
0,3
30
1
1,7