Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste recepten!

Worcestersaus

Vertaling

Kecap inggris

Kenmerken

De worcestershire saus is een zoete dunne tafelsaus, afkomstig uit Groot BrittanniŽ. De saus is vernoemd naar het Engelse graafschap Worcestershire. In Nederland wordt ook wel Worcestersaus als benaming gebruikt.

Worcestersaus is een gefermenteerde vloeistof gemaakt met moutazijn, stroop, water, chilipepers, sojasaus, peper, tamarinde, ansjovis, uien, sjalotjes, kruidnagels en knoflook.

De saus wordt als smaakmaker gebruikt in gekookte en ongekookte gerechten en vooral met rundvlees. In de Filipijnse keuken wordt hij vaak gebruikt als marinade, vooral bij varkensvlees. Het is een belangrijk ingrediŽnt in caesarsalade, filet amťricain, carpaccio en in de cocktail Bloody Mary.

Samenstelling

Het originele recept is streng geheim, maar het bevat onder andere gezouten ansjovis, tamarinde in melasse, knoflook in azijn, chilipepers, kruidnagels, sjalotten en suiker. Om een goede smaak te krijgen wordt de saus gedurende 3 jaar gerijpt in houten vaten.

Smaak

Worcestersaus smaakt als een zoute, zoete azijn. Hij is donker van kleur door de sojasaus die gebruikt wordt. Hij wordt gebruikt om lichte sauzen, vis- en eiergerechten op smaak te brengen. De saus smaakt zout, zoet en zuur tegelijk. Het wordt ook gebruikt als marinade van rundvlees.

Herkomst

Worcestershire Sauce, genoemd naar een bekende streek in Groot BrittanniŽ, is eigenlijk geen saus, maar meer bedoeld om gerechten te kruiden.

Verkrijgbaar

Worcestershire saus is te koop in de supermarkt en in de speciaalzaken voor kookbenodigdheden. Er zijn veel verschillende merken, maar de originele worcestershire saus wordt onder de naam "Lea and Perrins" verkocht.

Leuke weetjes

Lord Sandys kwam terug uit Bengalen, India en bracht een recept mee van een saus die hem bijzonder goed smaakte. Hij gaf twee apothekers, John Lea en William Perrins, de opdracht om dit recept te bereiden. Toen de saus klaar was, was de smaak zo vreselijk, dat de saus in een vat in de kelder werd opgeborgen. Een paar maand later zou het vat met de saus worden verwijderd, maar toen ze de saus proefden, bleek hij prima op smaak te zijn. De twee maand rijping had de saus op smaak gebracht.

Worcestershire saus wordt tot op de dag van vandaag volgens het oude recept gemaakt en wordt om te fermenteren enkele maanden in eiken vaten opgeslagen. Het recept blijft geheim. Deze worcestersaus werd een enorm succes en is tot op heden in vele keukens terug te vinden.

Voedingswaarden van worcestershire saus ( per 100 gr. )
67
284
85,1
2
9,5
3
2,4
0,6
0,2
0,1
-
-
Vitamines van worcestershire saus ( per 100 gr. )
-
1,5
-
-
-
-
1
-
Mineralen van worcestershire saus ( per 100 gr. )
540
80
30
30
0,2
6
-
-