Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste updates!

Won Ton Deegvel

Vertaling

Kulit siomay / kulit pangsit

Kenmerken

Won Ton vellen zijn vierkante deegvelletjes gemaakt van bloem, ei en zout. Ze worden na het koken een beetje doorschijnend. Ze worden vaak gevuld met varkensgehakt en/of gehakte garnalen met gember, lente-ui, lichte sojasaus en sesamolie. Ze worden als vulling voor allerlei soorten soep gebruikt. Ze worden ook Pangsit genoemd. Ze kunnen ook worden gestoomd of gefrituurd.

Je kunt Won Ton vellen in de diepvries van de toko vinden. Als je ze niet zelf wilt maken is dit een prima alternatief. De diepvriesvellen moet je natuurlijk eerst ontdooien. De ontdooide velletjes leg je onder een vochtige doek om uitdrogen te voorkomen. Dan vul je de vellen met de vulling van jouw smaak en vouw de hoeken bij elkaar. Bestrijk de randen met wat water, zodat ze goed aan elkaar plakken. Daarna stoom, kook of frituur je de Pangsits. Je kunt ze in de soep, of met een sausje serveren.

Smaak

De Won Ton vellen hebben zelf weinig smaak. De vulling bepaalt de smaak van de pangsits. Meestal bestaat de vulling uit gehakt varkensvlees of garnalen, fijn gehakte gember en uien, sesamolie en sojasaus. Pangsits met garnalen worden meestal als vulling in de soep gebruikt. Meestal worden er ook nog dunne noedels in de soep geserveerd. Vaak wordt een kippensoep gebruikt.

In China worden Won Tons in verschillende groottes gemaakt. De kleine worden vaak bij het ontbijt gegeten met een vulling van varkensgehakt, terwijl de grote bij lunch of diner worden gegeten. Deze Won Tons worden met verschillende vullingen gemaakt.

In IndonesiŽ worden visdumplings met pindasaus geserveerd en worden siomay genoemd. Andere soorten dumplings worden pangsit genoemd. Deze worden gestoomd, gekookt of gefrituurd. Ze worden als bijgerecht geserveerd. Deze dumplings zijn door de Chinezen in IndonesiŽ geÔntroduceerd.

Herkomst

Won Ton vellen komen oorspronkelijk uit China. Tegenwoordig worden Won Tons onder allerlei namen in heel Zuidoost AziŽ gemaakt en gegeten.

Verkrijgbaar

Won Ton deegvellen worden ingevroren in de oosterse toko verkocht.