Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste recepten!

Zelfrijzend Bakmeel

Kenmerken

Zelfrijzend bakmeel is een mix van gewone bloem en bakpoeder. Vaak is de verhouding bloem en 10% bakpoeder. Gebruik zelfrijzend bakpoeder voor licht deeg, want als je zelfrijzend bakmeel gebruikt voor bijvoorbeeld bananenbrood, dan zal het deeg niet genoeg rijzen. Zwaar deeg heeft meer rijsmiddel nodig. Het is dan van belang, dat je zelf meer bakpoeder toevoegt voor een mooi resultaat. Zeef het meel wel enkele keren zodat er lucht in het meel komt en het daardoor zachter wordt en het bakpoeder is dan beter door de bloem gemengd.

Zelfrijzend bakmeel wordt meestal gebruikt voor koekjes, cakes, pannenkoeken, scones en muffins etc. Wordt er aan zelfrijzend bakmeel smaakmakers zoals zout, citroen of vanille toegevoegd, dan spreekt men van cakemeel.

Samenstelling

Zelfrijzend bakmeel is eenvoudig zelf te maken. Je mengt twee theelepels bakpoeder met 150 gram patentbloem. Dan moet je het meelmengsel enkele keren goed zeven, zodat het bakpoeder goed door het meel gemengd is. Wordt er in je recept cacao, yoghurt of karnemelk gebruikt, voeg er dan nog een kwart theelepel baking soda aan toe. Baking soda reageert extra op deze producten en geeft zodoende een mooi luchtig resultaat.

Herkomst

Henry Jones wordt als ontdekker van zelfrijzend bakmeel genoemd. In 1845 heeft hij patent aangevraagd op dit soort meel. Dankzij deze uitvinding kregen de Britse militairen elke dag vers brood voorgeschoteld, in plaats van droge en harde biscuits.

Verkrijgbaar

Zelfrijzend bakmeel wordt in elke supermarkt verkocht.

Allergie

Het gebruik van meel is vaak een probleem voor mensen met een glutenallergie. Glutenallergie is een aandoening van het spijsverteringsstelsel, die ook wel bekend staat onder de naam coeliakie of glutenintolerantie. Bij mensen met een glutenallergie veroorzaakt voedsel met gluten (een vorm van eiwit) beschadigingen aan de dunne darm, wat vervolgens ernstige maag- en darmklachten met zich meebrengt. Gluten zijn een bestanddeel van granen.

Voedingswaarden van zelfrijzend bakmeel ( per 100 gr. )
343
1440
14,3
10,5
71
5
1
0,1
-
0,8
-
2,2
Vitamines van zelfrijzend bakmeel ( per 100 gr. )
-
0,07
0,04
0,15
15
-
-
-
Mineralen van zelfrijzend bakmeel ( per 100 gr. )
900
150
19
80
0,7
20
0,2
0,6