Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste updates!

Broccoli

Vertaling

Brokoli

Latijn

Brassica oleracea convar. botrytis var. cymosa

Familie / soort

Kruisbloemenfamilie / kool

Kenmerken

Broccoli is een groente die verwant is aan bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten. De kool is meestal donkergroen met een blauwe glans, soms violet. Broccoli wordt na 14 ŗ 15 weken geoogst.

Soorten

- Southern comet
- Groene calabrese
- Purple sprouting
- Thaise broccoli
- Chinese broccoli

Smaak

Broccoli kan men rauw, gewokt, gestoomd en gekookt eten. Ook de stengels en jonge bladeren zijn eetbaar. De stengels worden eerst geschild. Broccoli moet kort gekookt worden, want de kankerremmende stoffen (Myrosinase) in de broccoli zijn oplosbaar in water. Daarom is het beter om de broccoli te stomen of te wokken, als men hem liever niet rauw wil eten.

Herkomst

Broccoli stamt uit KleinaziŽ en is via ItaliŽ over Europa verspreid. Door Caterina de Medici kwam de plant in de 16. eeuw naar Frankrijk en als Italiaanse asperge naar Engeland. President Thomas Jefferson heeft er voor gezorgd, dat de broccoli in de 18. eeuw in de Verenigde Staten werd ingevoerd.

De broccoli komt voornamelijk uit het westerlijke middellandse zeegebied. Van juni tot oktober komt het uit eigen land.

De broccoli is in de zeventiger jaren in IndonesiŽ geÔntroduceerd en is sindsdien een populaire groente.

Teelt

Broccoli is iets minder veeleisend dan bloemkool. De humusrijke grond moet goed vochthoudend zijn, zonder wateroverlast.

Vooral op lichte gronden doet broccoli het goed onder wat koelere omstandigheden. Op deze gronden kan halfschaduw een voordeel zijn tijdens de zomerperiode.

Tijdens de eerste weken na het planten moet de wortelvorming gestimuleerd worden en wordt er, tenzij in uitzonderlijke situaties, geen water gegeven. Pas als de broccoliplant zes tot zeven bladeren is bijgegroeid mag hij niet meer droog staan. Vanaf dat moment is water geven nodig, zeker op droogtegevoelige en lichte gronden.

De vroege teelt wordt gezaaid in februari onder koud glas. De vroegste oogst bij broccoli is begin juni. De uiterste zaaidatum van zomerbroccoli is begin juli met oogst eind oktober.

Broccoli wordt geplant vanaf einde maart tot begin augustus.

Verkrijgbaar

Broccoli kan men in de supermarkt en bij de groenteboer kopen.

Leuke weetjes

Onderzoek heeft aangetoond dat Broccoli de ziekte van Alzheimer zou kunnen tegengaan en dat bepaalde bestanddelen van broccoli (indolen, glucosinolaten) het lichaam tegen kanker schijnen te verdedigen. De gunstige invloed van broccoli ter voorkoming van prostaatkanker was al eerder aangetoond.

Voedingswaarden van broccoli ( per 100 gr. )
29
125
90
3,3
2
1,5
0,2
-
-
-
-
3,5
Vitamines van broccoli ( per 100 gr. )
0,4
0,1
0,21
0,17
-
-
44
-
Mineralen van broccoli ( per 100 gr. )
13
464
105
82
1,3
20
0,2
0,94