Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Bouillon

Vertaling

Kaldu

Kenmerken

Bouillon of keukenfond is een bereiding die aan water smaak, aroma's en voedingsstoffen geeft door vlees, groenten, vissen en/of andere voedingsmiddelen te laten trekken. Deze zal gebruikt worden als basis of als bevochtiging voor de bereiding van gerechten als soep, sauzen en ragouts.

In feite is een bouillon een extract. Door de bestanddelen te laten trekken, worden de smaak- en geurstoffen in het water opgelost. Daardoor is een bouillon erg geurig en rijk aan smaak, al bestaat het voor het overgrote deel uit water. Het bevat weinig energie en is eetlustopwekkend.

Als men bouillon sterk laat inkoken spreekt men van een fond. De smaken van de ingrediŽnten zijn dan sterker en als men de fond gebruikt zal men hem moeten aanlengen met een andere vloeistof.

Soorten

- Groenten en/of kruidenbouillon
- Vleesbouillon
- gevogelte- of wildbouillon
- Visbouillon
- schaal- en schelpdierenbouillon

Samenstelling

Een goede bouillon moet altijd uit de volgende onderdelen bestaan:

- voedende bestanddelen, zoals kalfs- en runderbeenderen, koppen en graten van vis, gevogelte of gevogelte-afval, zeevruchten
- aromatische bestanddelen, zoals bijvoorbeeld groenten als prei, selderij, wortel, ui en kruiden, zoals bijvoorbeeld peterselie, tijm, laurier enzovoort. En natuurlijk zout en peper.
- vocht, zoals water of water met bepaalde dranken, zoals wijn

De kwaliteit van de bouillon bepaalt ook de kwaliteit en smaak van het eindproduct.

Smaak

De bouillon neemt de smaak aan van de ingrediŽnten die gebruikt worden. De bouillon wordt gebruikt als basis voor soepen, sauzen en ragouts. Het eindproduct bepaalt de smaak, maar een goede bouillon is daarvoor een stevige basis.

Als men bouillon in de koelkast bewaart, zal hij geleiachtig worden. Dat komt omdat in de botten gelatine zit, die vrijkomt bij het koken van de bouillon. Tijdens het opwarmen wordt de bouillon weer vloeibaar.

Herkomst

Het is natuurlijk duidelijk, dat onze voorouders al gebruik maakten van bouillon. Ook zij zullen soep gemaakt hebben en daarvoor de botten van runderen of het slachtafval van vissen of gevogelte en groenten en kruiden hebben gebruikt.

Verkrijgbaar

Bouillon is in de supermarkt te koop. Het wordt verkocht in potjes met fond of bouillonpoeder en bouillontabletten.

Leuke weetjes

Gezeefde bouillon wordt vaak aan zieken gegeven om aan te sterken.

Voedingswaarden van bouillon ( per 100 gr. )
6
28
97,9
0,5
0,1
-
0,5
0,3
0,2
-
0,1
-
Vitamines van bouillon ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
-
-
Mineralen van bouillon ( per 100 gr. )
370
4
4
3
0,2
0,5
-
-