Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Gurame

Vertaling

Goerami

Latijn

Osphronemus goramy

Familie / soort

Baarsachtigen

Kenmerken

De goerami die wij hier kennen worden als aquariumvissen gehouden. De grotere soorten worden in de tropen gekweekt in visvijvers voor de consumptie. In de sawa's leeft hij in het stilstaande water tussen de rijstplanten en eet daar het onkruid weg.

De "reuzen" gurame is een zoetwatervis die ook in brak water kan leven, in het bijzonder langzaam stromend water zoals moerassen, meren en grote rivieren. Hij is in staat om vochtige lucht in te ademen, dus hij kan lange periodes boven het water overleven. Hij groeit tot een maximale lengte van 70 cm. Hij is bleek tot goudgeel van kleur, met zilverachtige lichtblauwe strepen langs zijn lichaam.

Giant gourami bouwt nesten met behulp van onkruid en twijgen. Vrouwtjes giant gourami kan worden herkend door hun dikkere lippen. De giant gourami is inheems in delen van Indochina, MaleisiŽ, IndonesiŽ en India, maar is elders geÔntroduceerd ten behoeve van de aquacultuur.

Soorten

- Gestreepte gourami
- Regenboog gourami

Smaak

Gurame is een witvis, die te vergelijken is met de karper in gematigde gebieden. In gerechten kun je gurame vervangen door forel.

Herkomst

De gurame is inheems in delen van Indochina, MaleisiŽ, IndonesiŽ en India.

Teelt

De gurame leeft in zoet/brak stilstaand water, of dat langzaam stroomt. Hij leeft van waterplanten en wordt voor zijn vlees gekweekt in aquacultuur.