Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Selasih

Vertaling

Basilicumzaadjes

Kenmerken

Sweet Basil seeds, of kortweg Basil seeds, zijn de gedroogde zaadjes van een Aziatische variant van de Basilicumplant. De zaadjes worden voor gebruik eerst enige tijd geweekt in water en worden dan gelatine-achtig. Na het weken, tenminste dertig minuten, maar liever langer, zien de zaadjes eruit als kikkerdril; doorzichtige, gelatine-bolletjes met een zwart puntje in het midden. De smaak (als je erop bijt) is een heel klein beetje anijsachtig, maar het gaat vooral om de structuur en het grappige effect in exotische drankjes en desserts.

Selasih zijn de gedroogde zaden van de Thaise Basilicum. Het gebruik van het blad van Basilicum is in het westen heel bekend, het gebruik van de zaadjes is daarentegen nagenoeg onbekend. In Azië worden basilicumzaadjes heel vaak gebruikt in drankjes (bijvoorbeeld Nam Manglak) en desserts, maar worden ook gebruikt als een verdikkingsmiddel. De smaak van de geweekte zaadjes is neutraal en daardoor niet storend in gebruik.

In Zuidoost Azië is de Sweet Thai basil oftewel Bai-Hora-Pah (officiële benaming Ocimum basilicum var. Thyrsiflora) de meest bekende cultivar. De plant heeft karakteristieke zeer donker paars tot zwart gekleurde stengels en bloempjes. Deze Thaise Basilicum heeft een anijsachtige smaak en alle onderdelen van dit eenjarige kruid zijn bruikbaar, de bladeren, de bloemen en de super kleine zwarte zaadjes die verkregen worden uit de gedroogde bloemen. De zaadjes hebben slechts een lengte van ongeveer 1 mm en hebben niet de smaak en het aroma van de bladeren.

In Thailand zijn drie gepubliceerde studies waarin het gebruik van zoete basilicum zaden bij de behandeling van constipatie, diabetes en het verlagen van een hoog cholesterolgehalte wordt beschreven. Interessant is dat basilicum zaden worden geserveerd met suikerstroop tijdens de islamitische vastentijd, om verloren voedingsstoffen aan te vullen.

De zaadjes voor gebruik in een zeefje eventueel eerst even afspoelen. Een theelepeltje per persoon is al veel, het verveelvoudigt in volume. In ruim koud water (250 ml per theelepel) 30 minuten of langer voorweken of 2 minuten in warm water als je haast hebt. Even uit laten lekken in een zeefje en dan verwerken in koude, kleurige drankjes of drilpuddinkjes. De zaadjes hoeven dus niet eerst gekookt te worden, ze zijn in principe al gewoon eetbaar. Donker en luchtdicht nog vele maanden tot jaren houdbaar.

Samenstelling

Na de bloei van de basilicum worden de bloemen gedroogd. De kleine zwarte zaadjes zitten in kleine peulen. Doe de droge peulen in een plastic zak en schud de zaden uit de peulen. Alleen de volledig rijpe zaden komen zo uit de peulen.

Smaak

De traditionele recepten zijn rijk aan suiker, die kan worden vervangen door een alternatieve zoetstof om calorieën te verminderen. Zijn aparte textuur zorgt voor een interessante en voedzame toevoeging aan nagerechten en puddingen. Geweekte basilicum zaden kunnen ook worden toegevoegd aan je favoriete sap, thee of gestrooid over salades. Maar niet vergeten om ze ongeveer een uur voor het gebruik te weken in warm of koud water.

Herkomst

Aangenomen wordt dat basilicum oorspronkelijk uit India komt, waar het al meer dan 5000 jaar gecultiveerd wordt. Wereldwijd bestaan er meer dan 150 soorten basilicum.

Teelt

Veel basilicumsoorten kunnen in Nederland gezaaid worden in een pot in de (keuken)vensterbank of in een kasje. Vanaf half mei kan ook in de volle grond worden gezaaid. Maart tot juli zaaien in een kweekbakje en na circa vier weken uitplanten, of in een bloempot en wat uitdunnen. Hij heeft veel warmte en voldoende vocht nodig. Als de plant gaat bloeien, zal de smaak achteruit gaan en de bladeren worden kleiner. Knip de bloemen dus weg, of je moet zaad willen kweken.

Omdat het een tropische plant is, moet het in de tuin op een plek met minstens zes uur direct zonlicht staan. Het groeit continu door. Zorg wel voor voldoende meststof, dat zal de smaak ten goede komen.

Basilicum kan heel makkelijk gezaaid of gestekt worden. Neem stevige takjes en zet die in water. Ververs het water regelmatig en pot de stekken op als de wortels voldoende lang zijn.

Verkrijgbaar

Selasih is te koop in de oosterse toko.

Leuke weetjes

Naast de vele culinaire toepassingen wordt selasih in de Ayurvedische geneeskunde ook gebruikt bij koorts, omdat selasih de eigenschap heeft om de lichaamstemperatuur te laten dalen. Tevens wordt selasih volgens eeuwenoude Thaise gewoonte ook gebruikt als een probaat middel om af te slanken. Ze zijn calorie-arm en met hun gelatine-achtige textuur geven ze een vol gevoel en gaan aldus op een natuurlijke manier het hongergevoel tegen.