Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Cincau

Latijn

Mesona palustris

Kenmerken

Cincau, in het Engels grass jelly is een gelei-achtig dessert uit China en Zuidoost-AziŽ. In IndonesiŽ wordt cincau hitam of cincau hijau gemaakt met een instant poeder, net als agar-agar. Dit is gemakkelijker te gebruiken dan zelf de cincau te maken. De gelei is doorschijnend zwart of groen van kleur.

Het is gemaakt van de bladeren van Mesona chinensis. Ze behoort tot de mint familie. De plant groeit op droge zanderige bodem en wordt tussen de 15 en 100 cm. groot. De bladeren en de stengels zijn behaard.

In IndonesiŽ wordt de plant Mesona palustris genoemd. Twee andere planten die in IndonesiŽ gebruikt worden zijn Melastoma polyanthum, bekend als Cincau perdu en Cyclea barbata, bekend als Cincau Hijau of green grass jelly.

Soorten

- Cincau hijau

Samenstelling

Van de planten worden de bladeren en stengels gebruikt. Dit alles wordt samengepakt en een dag met rust gelaten om een donkere kleur te krijgen. Daarna worden de stengels en bladeren in de zon gedroogd, versnipperd en daarna enkele uren gekookt met kaliumcarbonaat en een beetje tapiocameel. Daarna wordt alles een aantal keren gezeefd, zodat alle vaste delen er uit gezeefd zijn. De overgebleven vloeistof wordt nu in een schaal of kleine vormpjes gegoten en de koelkast gezet om helemaal af te koelen en op te stijven.

Deze bereidingswijze wordt in productiebedrijven toegepast. Om het de particulier makkelijker te maken, wordt cincau ook als poeder verkocht. Dat hoef je alleen nog maar met water te mengen, te koken en af te laten koelen, om daarna je favoriete dessert of drankje te maken. Je kunt de cincau ook kant en klaar in blik of potjes kopen.

Smaak

De pure cincau heeft een enigszins bittere muntsmaak.

Cincau wordt vermengd met verschillende ingrediŽnten om koude desserts en drankjes te maken, zoals in cendol, ice kacang, grass jelly en bancau. De gelei kan in blokjes worden gesneden en vervolgens gemengd met suikersiroop, vruchten, kokosmelk en geschaafd ijs. Zo ontstaat een ijskoud dessert voor warme dagen. De bittere smaak wordt door het zoete van de vruchten of siroop verzacht.

Herkomst

Cincau komt oorspronkelijk uit China en is daar vandaan over heel Zuidoost AziŽ verspreid.

Teelt

Mesona palustris groeit langs de weg, langs sloten, op open grazige hellingen, in bosranden, op droge velden van rijst en ook rond bronnen, van zeeniveau tot 2300 m hoogte. Het is een bodem bedekkende plant, die alle tropische weersomstandigheden goed kan doorstaan, zowel droogte als ook veel regen.

Verkrijgbaar

Het wordt verkocht in blikjes of pakjes in Aziatische supermarkten. Ook wordt cincau in poedervorm verkocht in de oosterse toko's.