Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste updates!

Kemangi

Vertaling

Citroenbasilicum

Latijn

Ocimum citriodorum

Familie / soort

Lipbloemenfamilie

Kenmerken

Kemangi is een kruising tussen gewone huis-tuin-en-keuken basilicum (Ocimum basilicum) en de voor ons onbekende Afrikaanse basilicum (Ocimum americanum). Het wordt veel gebruikt in de keukens van IndonesiŽ, Thailand en Laos. De blaadjes zijn dun, mals en doorschijnend en smaken heel sterk naar citroen. Net als de zaadjes van de Thaise basilicum kun je de zaadjes van deze citroenbasilicum ook weken en verwerken in desserts.

Soorten

- Thaise basilicum (Ocimum basilicum Horapha)
- Heilige basilicum (Ocimum tenuiflorum)
- Gewone basilicum (Ocimum basilicum)
- Kaneelbasilicum

Smaak

Kemangi heeft een duidelijke citroengeur en -smaak. Lekker in salades (lalap), bij kip en gestoomde vispakketjes (pepes), zowel rauw als kort gestoofd. Ook heerlijk in groentegerechten zoals de Indonesische sayur en chilisaus/sambal. Limonades en vruchtensappen krijgen een lekker fris smaakje. Ook zalig: over ijs of andere zoete toetjes. Mee stoven kan, maar doe dit niet te lang, want dan verliest het zijn smaak, al kan het wel beter tegen verhitten dan gewone basilicum.

Teelt

Veel basilicumsoorten kunnen in Nederland gezaaid worden in een pot in de (keuken)vensterbank of in een kasje. Vanaf half mei kan ook in de volle grond worden gezaaid. Maart tot juli zaaien in een kweekbakje en na circa vier weken uitplanten, of in een bloempot en wat uitdunnen. Hij heeft veel warmte en voldoende vocht nodig. Als de plant gaat bloeien, zal de smaak achteruit gaan en de bladeren worden kleiner. Knip de bloemen dus weg, of je moet zaad willen kweken.

Omdat het een tropische plant is, moet het in de tuin op een plek met minstens zes uur direct zonlicht staan. Het is eigenlijk heel winterhard en groeit continu door. Zorg wel voor voldoende meststof, dat zal de smaak ten goede komen.

Kemangi kan heel makkelijk gezaaid of gestekt worden. Neem stevige takjes en zet die in water. Ververs het water regelmatig en pot de stekken op als de wortels voldoende lang zijn.

Verkrijgbaar

Kemangi is te koop in de oosterse toko's.

Leuke weetjes

Citroenbasilicum is goed tegen winderigheid, verbetert de spijsvertering en voorkomt maag- en darmkrampen. Ook bij hoofdpijn kan citroenbasilicum helpen en het heeft een kalmerende werking.

Voedingswaarden van kemangi ( per 100 gr. )
47
197
86,2
3
5
4,6
0,8
0,1
0,1
0,5
-
4
Vitamines van kemangi ( per 100 gr. )
-
0,07
0,3
-
-
-
30
-
Mineralen van kemangi ( per 100 gr. )
10
300
250
40
5,6
10
-
0,6