Bihun

Vertaling

Rijstnoedels

Kenmerken

Bihun is afgeleid uit het Chinees. "Bi" betekent rijst en "hun" betekent bloem. Bihun zijn noedels gemaakt van rijstmeel.

In de Chinese keuken zijn er verschillende soorten rijstnoedels, varierend van (ultra)dunne ronde ‘spaghetti’ tot brede, platte ‘tagliatelle’. De bekendste soort in Nederland is natuurlijk mihoen of rijstmie. De noedels zijn grauwwit tot transparant van kleur, maar worden na koken wit of witgeel. Let op, mihoen, de dunne ronde sprieterige rijstnoedel wordt vaak verward met glasnoedels, die niet van rijst maar van mungbonenmeel gemaakt zijn.

Soorten

- Kwetiaw basah
- Kwetiauw kering

Samenstelling

Bihun wordt rijstnoedels genoemd, omdat ze van rijstmeel en water worden gemaakt. Soms wordt er ook tapiocameel of maizena aan toegevoegd. Dit wordt gedaan om de noedels mooi glanzend en doorschijnend te maken. Ze krijgen hierdoor ook een wat taaie structuur.

Ze zijn in allerlei diktes en breedtes te koop, zowel gedroogd, vers of uit de diepvries. Rijstnoedels zijn zeer geschikt voor mensen met een glutenallergie. Zij verdragen geen tarwe, dus de gewone mie is voor hen ongeschikt.

Smaak

De smaak van bihun is neutraal. Daardoor zijn rijstnoedels erg geschikt om allerlei gerechten mee te bereiden.

De noedels eerst kort in water koken tot ze zacht zijn, zo’n drie tot vijf minuten (afhankelijk van het type en de dikte van de noedels). Dan afspoelen met veel koud water en wegzetten tot gebruik. De rijstnoedels worden toegevoegd aan de wok met ingrediënten en smaakmakers en sudderen gaar, waarbij ze de smaken opnemen.

Herkomst

De rijst noedels zijn oorspronkelijk afkomstig uit China, maar tegenwoordig worden ze over heel Zuidoost-Azië gegeten en gemaakt.

Verkrijgbaar

De rijstnoedels zijn in allerlei maten in de toko te koop.

Leuke weetjes

Net als glasnoedels kunnen gedroogde rijstnoedels in olie worden gebakken, dan zwellen ze op als een soort kroepoek. Leuk om een ‘nestje’ te maken of als crunchy ingrediënt.

Voedingswaarden ( per 100 gr. )
144
602
-
3
33
-
-
-
-
-
-
-
Vitamines ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
-
-
Mineralen ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
-
-