Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Roomkaas

Vertaling

Krim keju

Kenmerken

Roomkaas, in België platte kaas, is een romige, smeerbare soort kaas die gegeten wordt op toastjes of op brood. Deze witte kaas heeft een milde smaak, maar soms is er meer smaak toegevoegd door middel van fijngehakte knoflook, olijven of dille. De kaas wordt gemaakt van zowel room als van volle koemelk. Het vetgehalte is erg afhankelijk van de soort roomkaas.

Roomkaas kan ook gebruikt worden bij de bereiding van allerlei gerechten, onder andere cheesecake (vergelijkbaar met kwarktaart), maar is ook te gebruiken bij koude of warme gerechten zoals pasta's. In Nederland zijn er verschillende soorten roomkazen. Eén van de soorten zijn de frisse zuivelspreads. Roomkaas dient niet verward te worden met smeerkaas.

Verse kazen zijn niet of slechts heel kort gerijpt en kunnen direct na het maken gegeten worden. Ze kunnen bovendien niet lang bewaard worden. Verse kaas heeft geen korst en is zacht en smeuïg. Tot de verse kazen horen bijvoorbeeld Feta, Mascarpone en Mozzarella. De variatie in verse kazen is ongekend, net als de toepassingen. Verse kaas wordt gegeten op verse stokbroodjes, in salades, warme gerechten, maar ook in zoete desserts. Probeer en combineer, verse kaas zit vol smakelijke verrassingen. Verse kaas is meestal goed te combineren met zowel zoete als zoute ingrediënten.

Verse kaas heeft geen rijping ondergaan, is niet geperst en heeft een hoog vochtgehalte, een frisse smaak en kan direct na productie gegeten worden. Afhankelijk van vochtgehalte en warmtebehandelingen is verse kaas meestal goed smeerbaar en zacht van structuur. Enkele verse roomkazen naturel zijn bekend door het gebruik in de keuken, MonChou, Mascarpone, maar ook Chèvre frais naturel, Chavroux en Cottage cheese, Hüttenkäse en Ricotta. Verse roomkazen zijn er in ongelooflijk veel variaties zoals met verschillende kruiden, bieslook, knoflook, olijven, ananas, rozijnen of abrikoos.

Volvette soorten - van koemelk: Mon chou roomkaas (31% vet), Bressot (33% vet), Cantadou (33% vet) Paturain (36% vet) en Boursin (41% vet).
Halfvolle en magere roomkaas - van koemelk: Paturain linesse (15% vet), Boursin light (9% vet), St. Môret linesse (6% vet).
Franse verse (room) kazen - van geitenmelk: Rondelé Chèvre (volvet, 38% vet) en Chavrine (13% vet).

Soorten

- Boursin
- Petit-suisse
- Philadelphia
- Ricotta
- Boursin
- Feta
- Mozzarella
- Verse Chevre

Smaak

Roomkaas heeft geen rijping ondergaan en heeft een frisse licht zure smaak. Veelal smeerbaar en zacht van structuur. het is prima te gebruiken in allerlei gerechten, net als room, boter en yoghurt. De gerechten kunnen zowel zoet als hartig zijn.

Op brood of toast als vervanger van boter of margarine maar ook als romige toevoeging in de pastasaus, lasagne en alle groenten á la crème. Roomkaas smaakt ook lekker in roomsauzen bij vlees of vis. Het is een perfecte basis voor een quichevulling en de bekende cheesecake.

Herkomst

Natuurlijk weten we niet precies hoe kaas is ontstaan. Eén van de verhalen die als verklaring wordt gegeven is dat nomadenvolkeren verse melk in de lebmaag van een rund of kameel bewaarden en de melk tijdens het vervoer stremde. Zeker is dat Homerus al vertelt, hoe de in Sicilië woonachtige Cycloop Polyphemus zelf een soort van kaas bereidde. Men vermoedt dat de eerste kazen erg op feta leken.

In Nederland word al zo’n 3000 jaar lang kaas gemaakt, zo blijkt uit archeologische vondsten en oude geschriften. Melk bederft snel en kaas is een goede manier om het langer te bewaren.

De ‘verse roomkaas’ werd gecreëerd in Chester, New York, door de heer Lawrence, werkzaam in een melkveehouderij, om een ‘romigere kaas dan ooit tevoren’ te maken.

Verkrijgbaar

Roomkaas is van verschillende merken en smaken in de supermarkt te koop.

Voedingswaarden van verse roomkaas ( per 100 gr. )
326
1366
56,4
8
2,5
2,5
32,1
22,1
8
0,8
58
-
Vitamines van verse roomkaas ( per 100 gr. )
0,56
0,02
0,1
0,06
10
1
-
0,7
Mineralen van verse roomkaas ( per 100 gr. )
280
110
100
85
0,1
10
-
0,6