Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Kunyitpoeder

Vertaling

Kunyit bubuk

Latijn

Curcuma longa

Familie / soort

Gember-familie

Kenmerken

Kunyit wordt ook wel kurkuma, geelwortel of turmeric genoemd. Kunyitpoeder is een geel poeder, dat gemaakt wordt door kunyit te drogen en fijn te malen. Het is een belangrijk poeder voor het maken van kerriepoeder. Het geeft de kerrie niet alleen veel smaak, maar ook de gele kleur en ook de Indiase curry wordt met kunyit gekleurd. Het wordt ook wel de Indische saffraan genoemd door zijn helder gele kleur. In de levensmiddelenindustrie wordt kunyit onder E100 als kleurstof gebruikt. Kunyit wordt ook gebruikt om inkt te kleuren.

Het poeder wordt veel gebruikt in soepen, sauzen, vlees en visgerechten. Het geeft mosterd ook zijn gele kleur. De combinatie van peper en kunyit zorgt er voor, dat de werkzame stoffen van kunyit beter door het lichaam kunnen worden opgenomen. Bij Hindoestaanse festivals worden de handen met kunyit geel gekleurd.

De smaak van gemalen kunyit is minder dan die van de verse kunyit. Ook de werkzame delen zijn in kunyitpoeder minder dan in de verse kunyit. Van verse kunyit wordt beweerd dat hij geneeskrachtige werkingen bezit.

Samenstelling

Om kunyit tot poeder te kunnen malen, moeten de wortelstokken eerst worden gesnipperd en gedroogd. In de tropen gebeurt dit meestal in de zon. Dat drogen duurt dan enkele dagen. Ook worden de kunyitsnippers in ovens gedroogd of in dehydrators gedroogd. De droge snippers worden dan in molens gemalen tot poeder. Op het laatst wordt het poeder gezeefd om alle harde resten te verwijderen. Wat overblijft is een helder geel poeder.

Smaak

De smaak van verse kunyit is harsachtig en scherp. Het poeder is wat bitter, maar wel zachter van smaak dan de verse kunyit. Poeder is wat makkelijker te gebruiken dan verse, vanwege de sterke kleurstof. Vlekken zijn moeilijk te verwijderen uit je kleren en je handen blijven lange tijd geel. Door de sterke geelkleuring wordt kunyit wel eens gebruikt om de veel duurdere saffraan te vervangen.

In de Indiase keuken wordt kunyit meestal in poedervorm gebruikt, terwijl in de Zuid-Oost Aziatische keuken meer de verse wortels worden gebruikt. Kunyit wordt veel in stoofschotels, zoals currygerechten gebruikt. Ook in nasi kuning wordt kunyit gebruikt voor de gele kleur. In de westerse keuken wordt kunyit alleen als kleurstof gebruikt in bijvoorbeeld mosterd en kerriepoeder.

Bewaar kunyitpoeder droog en donker, want door licht verliest het zijn donkere kleur en gaat ook de smaak en het aroma sterk achteruit.

Herkomst

Kunyit wordt al eeuwenlang in India verbouwd. Marco Polo en Vasco da Gama brachten kunyit naar het westen. Pas toen de Engelsen en de Nederlanders via de VOC handel gingen drijven met de Oost werd de kunyit hier pas goed bekend. Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India.

Teelt

Kunyit wordt meestal op vegetatieve wijze vermeerderd, d.w.z. door het planten van kleine stukken wortelstok van het vorige seizoen. In grote lijnen komen de voorschriften voor het kweken overeen met die voor gember. Geelwortel gedijt goed in een heet, vochtig dus tropisch klimaat, in een goed gedraineerde, rulle grondsoort, vanaf zeeniveau tot 1200 m. De "vingers" worden met 30 cm. tussenruimte, 7,5 cm. diep geplant. De oogst vangt aan wanneer de stengels beginnen te verdorren, ongeveer 10 maanden na het planten. Als de plant boven de grond begint te verwelken (ongeveer december - januari) worden de ondergrondse delen opgegraven.

Verkrijgbaar

Het kunyitpoeder koop je in de toko, maar in de supermarkt verkopen ze het poeder ook in potjes.

Leuke weetjes

Kurkuma of geelwortel is in de eerste plaats een uitstekend middel om de eetlust aan te wakkeren. Het heeft een gunstig effect op onze spijsvertering en is afdoend bij de behandeling van maagzweren. Geelwortel wordt ook meer en meer verwerkt in geneesmiddelen tegen gewrichtsontstekingen. Kurkuma heeft ook een gunstig effect op spierstijfheid, is pijnstillend en werkt ontstekingsremmend bij allerlei reumatische aandoeningen.

Recent wetenschappelijk onderzoek, bracht aan het licht dat de geelwortel een gunstig effect kan hebben op allerlei ouderdomsziekten als de ziekte van Alzheimer, parkinson en kanker. Het is immers opvallend dat, daar waar kurkuma uitgebreid wordt gebruikt in de keuken, deze ouderdomsziekten veel minder voorkomen dan bij ons. Uit de resultaten van deze studies blijkt ook dat kurkuma een gunstig effect heeft op de gezondheid van onze hersenen (hersentrombose) en ons geheugen.

Het heeft ook een sterk antioxyderende werking en is daardoor een uitstekend wapen tegen de vrije radicalen in ons lichaam. En uitgerekend deze vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor ons verouderingsproces en voor het ontstaan van allerlei ouderdomsziekten waaronder talrijke hart- en vaatziekten en kanker.

Volgens wetenschappers heeft kurkuma ook een gunstig effect op kanker van onze alvleesklier, dikke darmkanker, prostaatkanker, borstkanker, longkanker, op aderverkalking, bij talrijke leeftijdsgebonden oogziekten, bij darmpoliepen, reuma, de ziekte van crohn, astma en psoriasis.

Voedingswaarden van kunyitpoeder ( per 100 gr. )
354
-
-
7,87
64,93
3,21
9,88
-
-
-
-
-
Vitamines van kunyitpoeder ( per 100 gr. )
-
-
-
1,8
-
-
25,9
-
Mineralen van kunyitpoeder ( per 100 gr. )
-
-
183
268
41,42
193
0,6
4,35