Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste updates!

Citroensap

Vertaling

Air jeruk

Kenmerken

Citroensap wordt uit de verse citroen geperst, daarna gezeefd en als onderdeel van een drank gebruikt, zoals citroenkwast, thee met citroensap, in ijskoud water of een cocktail. Citroensap wordt ook gebruikt in dressings, marinades en sauzen.

Omdat citroen veel vitamine C bevat wordt het veel gebruikt in middelen tegen de griep, in combinatie met honing.

Citroensap wordt ook gebruikt om te voorkomen dat geschild fruit, zoals appels, bananen en avocado's bruin verkleuren. Citroensap werkt als een insecticide; het houdt muggen op een afstand. Ook werkt het prima als ontsmettingsmiddel, zorgt in de koelkast voor een frisse geur, pept je op na een avondje stappen en zorgt in het algemeen voor een gezond lichaam en gezonde geest.

Soorten

- Limoensap

Samenstelling

Voor het persen rol je de citroen over het aanrechtblad heen en weer. Ook kan je de citroen even in de magnetron opwarmen.

De citroen snijd je in tweeŽn en je perst elke helft met een citruspers uit. Als je geen citruspers hebt kan je de halve citroen ook met de hand samenknijpen boven de andere hand. Het sap wordt in een schaaltje opgevangen, terwijl de pitten in de hand opgevangen worden.

Als je de citroen heel laat en met een vork gaatjes in de schil prikt kan je met de hand het sap uit de vrucht persen. Met een citruspers wordt er wel meer sap gewonnen. Ook zijn er sapcentrifuges op de markt, die uit allerlei vruchten en groenten sap halen.

Smaak

Door het citroenzuur in de citroen heeft het sap een scherpe zure smaak. Door het met water te verdunnen wordt het zuur wat afgevlakt. Door suiker of honing als zoetstof te gebruiken wordt de drank aangenaam fris van smaak. Ook gebak en andere gerechten krijgen door het gebruik van citroensap een aangenaam frisse smaak.

Herkomst

De citroen komt oorspronkelijk uit India en China. Tegenwoordig wordt hij vooral in het Middellandse zeegebied verbouwd. Citroenen komen vooral in de tropen en subtropen voor.

Teelt

De citroenboom draagt het hele jaar vruchten. Hij verlangt een gelijkmatig klimaat met voldoende warmte en neerslag. Vergeleken met de andere citrusbomen is de citroen een lastige klant.

Verkrijgbaar

Citroenen koopt men bij de groenteboer of in de supermarkt. Citroensap is ook te koop in flesjes of flacons. Dit is een mengsel van water, 20% citroensap, citroenzuur en citroenaroma. Vaak is er ook al suiker aan toegevoegd.

Leuke weetjes

Veel mensen eten voor of tijdens het leren en daarom is hun suikerspiegel behoorlijk hoog. Een hoge suikerspiegel heeft een averechts effect als het aankomt op studeren. Door een hoge suikerspiegel zullen je studie- of werkresultaten achteruit gaan. Dit komt voornamelijk omdat je concentratie zal afnemen.

Het drinken van citroensap heeft een effect op verschillende dingen in je brein. Het zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel wordt gereguleerd en daardoor zal de functionaliteit van je brein tijdens het studeren toenemen. Daarnaast bevat het kalium wat een gezond effect heeft op je brein en je hersencellen.

Voedingswaarden van vers citroensap ( per 100 gr. )
32
136
91
-
8
2,5
-
-
-
-
-
-
Vitamines van vers citroensap ( per 100 gr. )
-
0,04
0,01
0,03
10
-
50
-
Mineralen van vers citroensap ( per 100 gr. )
2
140
10
15
0,1
7
0,3
0,1