Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Chinese Sla

Latijn

Lactuca sativa asparagina

Kenmerken

Celtuse (Lactuca sativa var. Asparagina, Augustana, of angustata), ook wel stengel sla, selderij sla, asperges sla of Chinese sla genoemd, is een cultivar van sla, die in de eerste plaats gekweekt wordt voor zijn dikke steel. Het wordt gebruikt als groente.

Het is vooral populair in China, waar het de meest voorkomende sla soort is. In China wordt het wosun of woju genoemd. Woju is de Chinese benaming van sla in het algemeen.

De stengel wordt gewoonlijk geoogst bij een lengte van ongeveer 15-20 cm. en een diameter van ongeveer 3-4 cm. De stengel wordt geschild en in stukken gesneden en daarna in roerbak gerechten verwerkt. Het blad wordt gekookt en als een soort spinazie gebruikt.

Samenstelling

Kontje van de stengel af snijden, maar let op, als die gelig is moet er meer af, want gelig = bitter en wosun hoort niet bitter te smaken. Daarna niet te zuinig schillen, de witte strepen zijn namelijk van een harde, houtige structuur die het eetplezier flink zullen bederven. Dan in plakjes of reepjes snijden en kort wokken of blancheren. Een minuutje is genoeg.

Rauw in een salade kan ook en in Shanghai maakt men er pickles van. In de koelkast kan je de Chinese sla nog wel een tijdje bewaren. De blaadjes kunnen als spinazie bereid worden, maar als sla zijn ze nogal taai. Het is hem echter vooral om de stengel te doen. Onder de dikke, bittere schil zit een knapperige kern met een nootachtige smaak.

Smaak

Het nogal stevige, beetje bittere blad wordt soms ook wel gegeten, maar het gaat om de stengels die wel 50 cm. lang en 5 cm. dik worden. De smaak is moeilijk te omschrijven en zit een beetje tussen sla en bladselderij in, de structuur is als van een stevige komkommer zonder zaadjes en de kleur is prachtig doorschijnend groen.

Verrassend lekkere en makkelijke groente. Het is fris, vochtig en mild smakend. Bijvoorbeeld als wok gerecht met lente-ui, knoflook en tahu, gekruid met peper, zout en sesamolie.

Herkomst

Deze sla soort komt uit China, waar het algemeen wordt verbouwd en gegeten.

Teelt

Wosun groeit het beste in vruchtbare, goed gedraineerde grond. Voldoende stikstof in de bodem zorgt voor mooi fris groen blad. Te natte grond zal voor wortelrot zorgen.

Verkrijgbaar

Chinese sla wordt in de gespecialiseerde Chinese supermarkt verkocht.