Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Cassaveblad

Vertaling

Daun singkong

Latijn

Manihot esculenta

Familie / soort

Wolfsmelk / maniok

Kenmerken

Daun singkong zijn de bladeren van de cassave- of maniokplant. De bladeren zijn handvormig en blauw/groen van kleur. Ze worden als groente gebruikt, maar daarvoor worden alleen de jonge bladeren en de toppen van de plant gebruikt. Gekookt zien ze er uit als gekookte spinazie.

Smaak

In IndonesiŽ worden de jonge cassave bladeren op verschillende manieren bereid, afhankelijk van verschillende regionale keukens, zoals bijvoorbeeld in "gulai daun singkong", een currygerecht in kruidige kokosmelk en urap.

Het cassaveblad is een bron van eiwit en vitamine A en vitamine C. Een half kopje gekookte cassavebladeren zou de helft van de dagelijkse vitamine A behoefte van een jong kind zijn. Vitamine A is nodig voor een goede groei, gezonde ogen en bescherming tegen ziektes. Cassaveblad bevat ook een behoorlijke hoeveelheid voedingsvezels. Het blad bevat die voedingsstoffen, die in de wortelstok ontbreken. Daarom is het blad een belangrijke voedselbron voor de mens.

Teelt

Maniokplanten zijn struiken met een hoogte van 1,5 tot 5 meter. Ze groeien zonder problemen op arme gronden. Droogteperiodes kan hij prima doorstaan, al zullen dan wel alle bladeren afvallen, maar die groeien na een flinke regenbui weer snel aan.

Verkrijgbaar

Daun singkong zijn soms vers te koop in de grote oosterse toko's. Ze worden ook diepgevroren verkocht.