Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Labu Siam

Vertaling

Chayote

Latijn

Sechium edule

Familie / soort

Cucurbitaceae

Kenmerken

De hangende groene vrucht is peervormig met vier ingesnoerde ribben, 5-8 × 7-10 cm. groot en tot 1 kg zwaar. De vrucht bevat één plat, ovaal, wit, tot 5 cm. lang zaad en hij heeft een dunne, groene schil. Het vruchtvlees heeft een groenig-witte kleur.

De plant heeft een wortelknol, die wel 10 kg. kan wegen. Uit die knol komen ranken, die wel 10 meter kunnen worden. Hij groeit zeer snel en moet daarom ook geleid worden. Meestal groeit hij langs hekken of gaas. Voor de commerciële aanplant wordt hij over hekwerk geleid dat op stahoogte is gebouwd.

De plant heeft aparte mannelijke en vrouwelijke, 3 mm grote, witte bloemen. De mannelijke bloemen zitten met tien tot dertig stuks in trossen in de bladoksels. De vrouwelijke bloemen zitten solitair in de bladoksels. De bloemen worden door insecten bestoven.

Soorten

- Sechium edule
- Sechium tacaco
- Labu kendi
- Labu air

Smaak

Het vruchtvlees heeft een groenig-witte kleur en smaakt komkommerachtig. De jonge chayote wordt ongeschild gekookt, gevuld, gepureerd, gebakken of ingelegd gegeten.

Meestal wordt de labu siam kort gekookt, in bijvoorbeeld sayur asem, om de typische ietwat bittere smaak te behouden. Rauwe chayote worden gebruikt in salades, zoals lalap of in salsa's, meestal gemarineerd met citroen- of limoensap.

De meeste mensen kennen alleen de vruchten, maar ook de wortel, stengel, zaden en bladeren worden gegeten. De knollen worden bereid als aardappelen, terwijl de scheuten en bladeren in salades en wokgerechten worden bereid. Gekookt krijgen ze de textuur van spinazie.

Het vruchtvlees heeft een vrij neutrale smaak en wordt omschreven als een kruising tussen een aardappel en een komkommer. Hoewel het zaad in het algemeen wordt weggegooid, kan die gekookt gegeten worden als de vrucht nog zeer jong is. De smaak is nootachtig. Het knolvormige gedeelte van de wortel is zetmeelrijk en wordt gegeten als een yam

Herkomst

Deze uit Midden-Amerika stammende plant was al bij de Azteken en de Maya's bekend. De Spanjaarden hebben de plant over de tropische delen van de aarde verspreid.

Teelt

De chayote wordt wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt. Net als de andere leden van de kalebas familie, zoals komkommers, meloenen en pompoenen, heeft de chayote veel ruimte nodig in de tuin.

De plant stelt geen hoge eisen aan de grond waarin hij groeit. De wortels zijn gevoelig voor te veel water en daarom moet de grond goed gedraineerd zijn. De plant groeit graag langs een hek of gaas. Hij kan dan ranken ontwikkelen tot wel 12 meter. Laat hem horizontaal op manshoogte over een stellage groeien, dan kan men de hangende vruchten makkelijk plukken. Onder de stellages kan men dan schaduw minnende planten telen.

Verkrijgbaar

De chayote kan in Nederland op markten en in toko's worden gekocht.

Leuke weetjes

Weet u wat u eens moet proberen? Snij de chayote zoals u een peer zou snijden, besprenkel ze met olie, doe er wat zout en peper over en meng met een dun gesneden sjalotje. In de oven ermee en zo lang laten garen tot de rest van het eten klaar is. Uithollen en opvullen (met vis) is ook een optie. Dit is een groente die overal bij past.

Voedingswaarden van labu siam ( per 100 gr. )
19
79,5
94,2
2
15,9
1,8
1,1
0,02
0,01
0,08
-
1,7
Vitamines van labu siam ( per 100 gr. )
-
-
-
0,1
-
-
7,7
-
Mineralen van labu siam ( per 100 gr. )
2
125
17
18
0,3
12
0,1
0,7