Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Daun Kunyit

Vertaling

Geelwortelblad

Latijn

Curcuma longa

Familie / soort

Zingiberaceae / geelwortel

Kenmerken

Curcuma is een geslacht van ongeveer 80 knolachtige wortelstok soorten, de zingiberaceae, de gemberfamilie. Kurkuma is een aantrekkelijke vaste plant, die in het wild in de tropische gebieden van Zuid-AziŽ groeit. De plant wordt gekweekt voor de bladeren, de trompetvormige bloemen en de gele wortelknollen.

Kurkuma is de plant waaruit de specerij kurkuma of kunyit gewonnen wordt. Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India. De plant is verwant aan de plant waaruit gember gewonnen wordt. Van de plant of onderdelen daarvan wordt gezegd dat deze goed zijn in de bestrijding van Alzheimer.

Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel. Uit de wortelstok wordt ook de kleurstof curcumine bereid die als kleurstof E100 is toegestaan in levensmiddelen. Kurkuma is een soort kruid dat op grote schaal wordt gebruikt in curries en andere Zuid-Aziatische gerechten. Kurkuma wordt ook gebruikt om een gele kleur te geven aan gerechten, zoals nasi kuning.

De bladeren staan op lange stelen van 20 tot 45 cm. De bladeren zelf kunnen wel 90 cm. lang worden. Ze zijn helder groen, ovaal van vorm en lopen naar beide kanten spits toe. De bloemen zijn groen/wit tot lila/roze van kleur.

Smaak

In IndonesiŽ worden kurkuma bladeren gebruikt in vlees- en visgerechten en in curries. Ze worden van te voren klein gesneden, of samengebonden en dan worden ze mee gestoofd. Ook worden ze gebruikt om een gerecht in te wikkelen en dan te stomen of te grillen. Het aroma van de daun kunyit trekt dan heerlijk in het gerecht.

Daun kunyit zijn het lekkerst als ze nog jong zijn. Ze hebben een subtiele zure smaak zonder al te bitter of zuur te zijn. Het blad is aromatisch en zeer nuttig als kruid in de keuken, want het geeft een kenmerkende smaak aan voedsel.

Herkomst

Kunyit wordt in India al duizenden jaren als een heilige plant beschouwd. Hij speelt als geneeskrachtige plant een grote rol in de Chinese en Indiase Ayurveda geneeskunde. Het gebruik van kunyit zou een reinigende werking hebben.

Teelt

Kurkuma (Curcuma longa) is een kruidachtige vaste plant van de gember familie. Het is inheems in tropisch Zuid-AziŽ en heeft temperaturen tussen 20 į C en 30 į C en een aanzienlijke hoeveelheid jaarlijkse neerslag nodig. Het is een makkelijke plant, die onder alle omstandigheden kan gedijen.

Verkrijgbaar

Daun kunyit zijn zowel vers, gedroogd of ingevroren verkrijgbaar in de oosterse toko's.

Leuke weetjes

Kunyit is helend voor lever, gal, darmen, longen en het bloed en heeft krachtige kankerwerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het is anti-bacterieel, anti-schimmel, anti-parasitair en ook anti-viraal. Kunyit is een van de krachtigste en meest veelzijdige natuurlijke geneesmiddelen en een van de belangrijkste medicijnen uit de Indische en Chinese geneeskundige traditie.