Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Ijswater

Vertaling

Air es

Kenmerken

IJswater is gesmolten ijs in drinkwater. Dit water wordt gebruikt om dranken te koelen. Ook voor het koelen van melkinstallaties wordt ijswater gebruikt.

In de keuken en bij de bakker wordt ook ijswater gebruikt. Bijvoorbeeld bij het maken van bladerdeeg of tempurabeslag heb je ijswater nodig. Deze deegsoort moet echt ijskoud zijn om tot een goed resultaat te komen. Door het kneden worden de ingrediŽnten warm en door toevoeging van ijswater wordt alles weer goed koud. Daardoor zal het eindresultaat een mooi krokant en luchtig deeg opleveren.

Verlepte groente en kruiden worden na in ijswater te zijn ondergedompeld weer helemaal opgefrist. Geblancheerde groente moet snel afgekoeld worden om de smaak en de kleur te behouden, want door het schrikeffect blijven de smaakstoffen in de groente. Een vloeistof snel afkoelen zonder er ijswater in te doen, doe je als au-bain-marie, maar dan in ijswater. Goed roeren en je gerecht is heel snel op temperatuur.

Wil je heel snel je blikjes of flessen drank koelen, dan zet je ze in zout ijswater. Gooi ijs in een kom en giet er water bij. Gooi er vervolgens flink wat zout doorheen en roer het even door elkaar. Het zout zorgt voor een chemische reactie waardoor het koelproces wordt versneld. Smeltend ijs onttrekt warmte aan de omgeving, in dit geval uit het water en uit je drankjes. Bovendien verlaagt het zout het vriespunt van het water waardoor het kouder kan worden. Door gebruik te maken van water maak je het raakvlak op je drankje groter. Als je uitsluitend koelt met ijsblokjes worden je blikjes amper aangeraakt. Door het water worden de blikjes omgeven door kou. Gooi je drankjes in het ijswater en wacht een tijdje. Binnen een half uur is je drankje ijskoud!