Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Kemiriepasta

Kenmerken

Kemiriepasta is een pasta van gemalen kemirienoten. De kemirienoot word in talrijke Indonesische boemboes gebruikt als bindmiddel. 1 theelepel pasta is gelijk aan 2 kemirienoten. De kemirienoot is het zaad van de kemirieboom.

De kemirieboom groeit overal in de tropen, zowel in de nieuwe als in de oude wereld. De boom wordt 15 - 25 m hoog en heeft breed gespreide of zelfs hangende takken. Ze hebben donkergroene glanzende bladeren met een grijze glans. De witte bloemen bloeien in trossen met mannelijke en vrouwelijke bloemen samen. De vrucht is een noot met een diameter van 4 - 6 cm. De schil is rond, olijfgroen, keihard en vrijwel niet met de hand te pellen. Daarom zijn de noten alleen gepeld in de handel te verkrijgen. De zaadkern is bleekwit van kleur en eivormig.

Samenstelling

De gepelde kemirienoten worden vermalen tot een pasta, de kemiriepasta. De noot heeft een hoog gehalte aan olie, dus de pasta is zonder toevoegingen gemaakt.

Smaak

1 theelepel pasta is gelijk aan 2 kemirienoten. In plaats van de noten voeg je dan de pasta aan je stoofgerecht toe. Het maakt sauzen romig, dikker en hartig.

Herkomst

De oorspronkelijke groeiplaats van de boom is onbekend, omdat de boom op zoveel plaatsen gekweekt wordt.

Teelt

De kemirieboom wordt door zaaien en stekken vermeerderd. Omdat de noten erg hard zijn duurt het tot 150 dagen voordat de noot ontkiemt. Om dit te bevorderen kun je de noot eerst kraken en dan met aarde bedekken. Het kiemen wordt daardoor met 30% bespoedigd.

De bomen worden overal in de tropen op plantages aangeplant. Elk jaar zijn er twee oogsten mogelijk. Elke boom produceert tussen de 30 en 80 kilogram noten per jaar.

Verkrijgbaar

Kemiriepasta wordt in de oosterse supermarkt in potjes verkocht.