Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Kangkung

Vertaling

Waterspinazie

Latijn

Ipomoea aquatica

Familie / soort

Windefamilie / dagwinde

Kenmerken

Kangkung is een zeer populaire groente in zoín beetje heel AziŽ, niet in de laatste plaats omdat ze daar vrij in de natuur groeit. In Amerika tegenwoordig ook, maar daar zijn ze er minder blij mee, want daar groeit het als onkruid en verstopt het de waterwegen.

Kangkung is een kleine, tot 25 cm. hoge, kruidachtige semi-waterplant, die in moerassen groeit. De waterspinazie groeit in het water of in vochtige aarde. De stengels zijn hol, waardoor deze op het water kunnen drijven. De plant kan wortels vormen aan zijn stengelknopen. De bladeren zijn pijlvormig of lancetvormig, 7-14 cm. lang en toegespitst. De bladstengels zijn ook hol en dragen bij aan het drijfvermogen.

Surinamers noemen kangkung dagloeblad

Soorten

- Ching quat
- Pak quat

Smaak

De bladeren en jonge bladstelen kunnen net als spinazie worden gegeten of rauw aan salades worden toegevoegd. In IndonesiŽ en MaleisiŽ worden de bladeren meestal roergebakken met lomboks, knoflook, gember, trassi en andere specerijen. De smaak is een kruising tussen spinazie en andijvie.

Herkomst

De waterspinazie wordt in China al meer dan 2000 jaar gecultiveerd. De waterspinazie komt van nature voor in tropisch Afrika, India en Zuidoost-AziŽ.

Teelt

De planten worden vermeerderd door stekken, die in de natte goed bemeste aarde worden geplant of door zaaien. Na dertig tot veertig dagen kan er al worden geoogst. Na de eerste oogst groeit de plant gewoon verder en vertakt zich. Elke twee of drie weken kan er geoogst worden en dat tot acht maanden achter elkaar. Onder tropische omstandigheden kan de plant het hele jaar worden verbouwd. De geoogste bladeren worden gebundeld en op lokale markten te koop aangeboden.

Verkrijgbaar

De waterspinazie wordt gebundeld verkocht in Chinese supermarkten en oosterse toko's.

Leuke weetjes

Studies hebben uitgewezen dat kangkung een bloedsuikerverlagend effect heeft. Dit is zeer belangrijk om zwangerschapsdiabetes te voorkomen.

Voedingswaarden van kangkung ( per 100 gr. )
19
79
92,47
2,6
3,14
-
-
-
-
-
-
-
Vitamines van kangkung ( per 100 gr. )
-
0,03
0,1
0,096
-
-
55
-
Mineralen van kangkung ( per 100 gr. )
113
312
77
39
1,67
71
0,023
0,18