Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Koriander

Vertaling

Daun ketumbar

Latijn

Coriandrum sativum

Familie / soort

Schermbloemenfamilie

Kenmerken

Met koriander kan de verse plant, maar ook de zaden of het poeder bedoeld worden. De Amerikanen hebben dat beter geregeld, die zeggen "coriander" tegen het zaad en "cilantro" tegen de blaadjes. Gelukkig kun je uit een recept vaak wel opmaken wat bedoeld wordt.

Koriander is het zaad of blad van een struikachtige plant, die oorspronkelijk niet uit Indonesië afkomstig is, maar uit het Middellandse zeegebied. Ketumbar wordt nu ook in Indonesië geteeld en ondanks het feit dat het geen inheemse plant is, is het wel een kruid dat in Indonesische keuken een vaste plaats heeft gekregen en hieruit ook niet meer is weg te denken.

Soorten

- Verse koriander
- Mexicaanse koriander
- Korianderzaad

Smaak

Hele zaden kun je eerst licht roosteren in een droge koekenpan en daarna kneuzen of fijnmalen. Er is ook gemalen koriander te koop, maar die loopt snel terug in kwaliteit. Gemalen ketumbar smaakt anders dan verse koriander, warmer, kruidiger, minder zepig. Ketumbar heeft een enigszins fruitig-zoete smaak en vormt een uitstekende combinatie met andere kruiden. Een bekende combinatie vormt ketumbar met djinten. Het lijkt qua smaak op die van platte peterselie, maar met meer citroeninvloeden. Het wordt gebruikt in allerhande curries en bumbu's in vele Aziatische keukens. Veel mensen moeten wennen aan de wat scherpe bittere smaak van verse koriander.

In België wordt koriander naast karwijzaad en komijn gebruikt als smaakmaker in donkere bieren.

Herkomst

In Israël werd koriander al ver voor Christus verbouwd. Tijdens opgravingen in Egypte werden korianderzaden gevonden uit de tijd van de Farao's. De Romeinen gebruikten ook al koriander. In de 5e eeuw werd koriander in China verbouwd en van daaruit is het over heel Azië verspreid.

Teelt

Koriander is een kruidachtig eenjarig gewas. De hoogte van de planten hangt af van de soort en standplaats en kan tot 90 centimeter hoog worden. De witte tot roze bloemen bloeien in schermen, die veel door bijen worden bezocht. De plant bloeit in juni en juli en die duurt ongeveer vier weken. De oogst kan 24 weken na het zaaien plaats vinden.

Korianderzaad kiemt heel makkelijk. Het kiemt het beste bij een temperatuur tussen 5 en 25 graden. Koriander heeft een lichte goed gedraineerde bodem nodig. Vooral tijdens het kiemen is voldoende vocht nodig. De standplaats moet niet in de volle zon zijn, maar het liefst in de halfschaduw.

Koriander is prima in een plantenbak te kweken. Voor de oogst van verse koriander zijn de jonge blaadjes het meest geschikt. Verse koriander verliest snel zijn aroma, dus het beste is het om korianderblaadjes meteen te gebruiken.

Verkrijgbaar

Verse koriander, korianderzaad en gemalen koriander zijn in de oosterse toko te koop. Gemalen ketumbar is ook in de supermarkt te koop.

Voedingswaarden van verse koriander ( per 100 gr. )
37
157
84,9
4
1
-
-
-
-
-
-
9,1
Vitamines van verse koriander ( per 100 gr. )
0,91
0,06
0,3
0,12
-
-
125
-
Mineralen van verse koriander ( per 100 gr. )
25
700
40
30
10
-
-
0,9