Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Kelapa Muda

Vertaling

Jonge kokosnoot

Kenmerken

Kelapa muda betekent jonge kokosnoot. Het zijn de onrijpe "noten" van de palm, die nog niet bruin en verhard zijn. Er zijn veel verschillende palmen die kokosnoten voortbrengen en niet elke noot wordt als kelapa muda gebruikt. De ene jonge kokosnoot van de ene palm smaakt nu eenmaal beter dan die van de ander.

Eigenlijk mag je niet van noten spreken, want het zijn steenvruchten, enorme zaden dus. De jonge noten zijn groen van kleur, met een zachte schil. De binnenkant bestaat uit een dikke witte laag, met daarin de kern. In de kern bevindt zich het kokoswater en het kokosvlees. In gerechten worden dit water en het kokosvlees gebruikt.

Het vruchtvlees is zacht en puddingachtig, niet crunchy zoals bij een volwassen kokosnoot. Het water wordt uit de noot gedronken en het vlees kan je met een lepel uit de noot schrapen en op eten. In de winkel zijn de jonge kokosnoten reeds ontdaan van de groene schil en zijn ze in een karakteristieke cilindervorm met punt gesneden. Van het vruchtvlees kun je je eigen exotische smoothies maken. De smaak is zachter en minder kokosnootachtig dan die van een rijpe kokosnoot.

Samenstelling

Begin niet aan de puntachtige bovenkant, maar snijd wat ďbastĒ van de onderkant weg, totdat je voelt dat je langs de noot snijdt. Probeer die een beetje bloot te leggen, dan zal je zien dat er 3 rondjes verschijnen, de ogen. Daar kun je de kokosnoot vrij gemakkelijk doorprikken of open krabben met de punt van je mes. Zet hem daarna op zijn kop op een kommetje dat groot genoeg is om het water op te vangen of je gebruikt een rietje.

Om ook het vruchtvlees te scoren zal je de noot moeten kraken. Gelukkig is de noot veel minder hard dan van een volwassen vrucht, maar gebruik evengoed niet je beste mes of hakbijl. Sla je mes/hakbijl in de vrucht en sla er dan rustig met een hamer op tot ie open splijt. Het vruchtvlees kun je er met een lepel heel makkelijk uitschrapen.

Smaak

Deze tropische vruchten zijn een ingrediŽnt in desserts, maar zijn ook zeer geschikt als snack. Zoete jonge kokosnoten zijn zes tot negen maanden oud en missen de schil van de meer bekende volwassen kokosnoot. Je zult verrast zijn door de zoete verfrissende smaak van de kokosnoot.

Het zachte vlees van deze onrijpe kokosnoot kan worden gehakt voor fruitsalades of gewoon gegeten als een heerlijke traktatie. Zoete jonge kokosnoot kan ook worden gebruikt in dranken of als een zoete aroma in een van je favoriete desserts. Ze bederven snel, dus hou ze koel. Ze zijn 2 weken in de koelkast houdbaar. Als het water of vruchtvlees een roze kleur heeft, dan moet je hem niet gebruiken.

De jonge kokosnoot heeft meer kokoswater, ongeveer 2 kopjes, dan de rijpe vrucht. Als de noot rijp is, heeft de vrucht minder water en meer vruchtvlees.

Herkomst

De plant is vermoedelijk afkomstig uit AziŽ, maar Zuid-Amerika wordt ook wel genoemd.

Teelt

De kokospalm, ook wel klapperboom of klapper genaamd (Nederlandse verbastering van Maleis kelapa wat kokospalm betekent), behoort tot de Palmenfamilie. De kokospalm komt in tropische gebieden voor, vooral op eilanden en langs kusten. De plant wordt geteeld voor haar vrucht, de kokosnoot. Na zes ŗ zeven jaar komt de palm in productie, vormt vrijwel maandelijks een bloemtros, produceert 80 ŗ 125 noten per jaar en houdt dit tot 60 jaar vol. De vruchten groeien uit aan de boom en na ongeveer een half jaar, als ze rijp zijn, vallen ze af. De volledige vruchten drijven, door de middelste vezellaag, die veel lucht bevat. Op deze manier kan de kokospalm zich verspreiden langs de kusten van alle tropische gebieden. Door de mens is het gebied waar de kokospalm groeit nog verder uitgebreid.

Verkrijgbaar

De jonge kokosnoot is in de gespecialiseerde oosterse supermarkt te koop. Kelapa muda vruchtvlees wordt in blik of als sliertjes in de diepvries te koop aangeboden.