Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Kroepoek

Vertaling

Kerupuk

Kenmerken

Kroepoek wordt als bijgerecht bij Indonesische en Chinese gerechten geserveerd, zoals bijvoorbeeld nasi goreng en gado gado. Het is een krokant gefrituurde platte koek. Omdat er zo veel verschillende soorten zijn, zijn er ook evenveel verschillende smaken. De gebruikte ingrediŽnten en toegepaste kruiden bepalen de smaak van de kroepoek. De bekendste kroepoek is de kroepoek gemaakt van garnalen, de krupuk udang.

Kroepoek wordt vaak "rauw" verkocht, wat inhoudt, dat je de kroepoek zelf moet frituren. Ook kant en klare kroepoek is te koop. De vormen en kleuren zijn heel divers. Emping is heel dun, kroepoek Palembang zijn dunne sliertjes gebakken deeg in allerlei kleuren en vormen. De ene kroepoek is neutraal van smaak, terwijl de andere scherp en pittig is.

Soorten

- Kroepoek palembang
- Cassave kroepoek
- Emping

Samenstelling

Kroepoek udang wordt gemaakt van garnalen. De garnalen worden eerst gekookt, fijn gemalen en met meel gemengd, vaak tapiocameel. Het deeg wordt in de vorm van een brood of rol gemaakt, die dan twee uur wordt gestoomd. Daarna moet het gestoomde deeg worden gedroogd. Dan worden er plakken van gesneden, die dan weer worden gedroogd. Dit kan in de zon, maar ook in een matig warme oven. De kroepoekplakken moeten echt droog en breekbaar zijn, om er lekker krokante kroepoek van te kunnen bakken.

Neem voor het bakken van kroepoek een ruime pan, want kroepoek wordt tijdens het bakken wel 2 of 3 keer zo groot. Tijdens het bakken krult de kroepoek om. Wil je dit voorkomen, druk dan met een schuimspaan de kroepoek tijdens het bakken plat.

Smaak

Door toevoeging van allerlei kruiden en door verschillende meelsoorten te gebruiken, ontstaat er kroepoek die allemaal hun eigen smaak, formaat en dikte hebben.

Test de olie voor het bakken of hij heet genoeg is. Doe bijvoorbeeld een klein stukje kroepoek in de olie en als die binnen korte tijd boven komt drijven en mooi opzwelt, dan is de olie heet genoeg. Als je de kroepoek bakt, neem dan neutrale olie, want olie met een smaak geeft die smaak aan de kroepoek af. Gebruik ook geen frituurvet, want daarvan blijft een laagje op de kroepoek achter en dat maakt alles extra vet. Ook moet je er voor zorgen dat je de kroepoek niet te donker bakt, want dan wordt hij wat bitter. Laat de kroepoek goed uitlekken op keukenpapier. Als je gebakken kroepoek wilt bewaren, zorg dan wel dat er geen vocht bij kan komen, anders worden ze zacht.

Voor de vegetariŽrs onder ons zijn er verschillende soorten kroepoek te koop, zoals emping in verschillende formaten en pedis of neutraal, cassave kroepoek, ook weer in allerlei vormen en smaken, rijstkroepoek of kroepoek gemaakt van tahu.

Verkrijgbaar

Kroepoek, zowel de voorgebakken als de rauwe kroepoek, is in de oosterse toko te koop. Ook de gewone supermarkt verkoopt de gebakken kroepoek, maar als je echt wilt kiezen, ga dan naar de toko.

Voedingswaarden van kroepoek ( per 100 gr. )
502
2102
4,5
4
65
-
25
8
11
7
100
0,5
Vitamines van kroepoek ( per 100 gr. )
-
-
0,01
0,01
-
-
-
-
Mineralen van kroepoek ( per 100 gr. )
1200
70
60
50
4,5
20
-
-