Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Kipkarbonade

Vertaling

Paha ayam

Latijn

Gallus gallus domesticus

Familie / soort

Fazantachtigen / hoendervogels

Kenmerken

De kipkarbonade is het bovenste deel van de kippenpoot. Het onderste deel heet drumstick. De karbonade wordt meestal met bot en vel verkocht. De ontvelde en ontbeende karbonade wordt ook wel kipsteak genoemd.

Het vlees van de poten, dus ook van de karbonade is donkerder van kleur dan de borstfilet. Dat komt omdat de spieren in de poten veel zuurstof moeten krijgen om goed te kunnen functioneren. De stof myoglobine zorgt voor de opname van zuurstof in de cellen en zorgt ook voor de rode kleur. Het vlees bevat ook meer vet dan de filet en blijft daardoor tijdens het bereiden sappiger. Sateh ayam van dit vlees is dan ook veel lekkerder dan die van borstfilet.

Smaak

Kipkarbonade is wat vetter dan de borstfilet. Daardoor blijft het wat sappiger na bereiding. De karbonade kun je kruiden zoals je wilt of een paar uur marineren en dan bakken, braden, grillen of op de barbecue. Mogelijkheden genoeg.

Als je de karbonade uitbeent en eventueel het vel verwijdert en je snijdt het vlees in blokjes, dan kan je heerlijke sateh ayam maken. Door het wat vettere vlees blijft je sateh heerlijk mals. Als je een ontbeende karbonade kruidt, paneert en dan bakt, heb je een fantastische kipsteak. Dit smaakt ook weer beter dan een steak van borstfilet.

Herkomst

Een van de waarschijnlijke voorouders van de kip is het Bankivahoen, of rode kamhoen, een in het wild levend kamhoen uit het geslacht Gallus dat voorkomt in Zuidoost-AziŽ. Deze vogel komt in India en Zuidoost-AziŽ nog steeds in het wild voor.

In 3200 v.Chr. werden huishoenders gehouden in AziŽ, vooral in India. De Egyptenaren en Chinezen hielden reeds kippen vanaf het jaar 1400 v.Chr. De eerste gedomesticeerde kippen kwamen rond het jaar 700 v.Chr. in Zuid-Europa terecht. Tegenwoordig komen kippen vrijwel overal ter wereld voor.

Teelt

De kip komt uit het ei. Na 21 dagen broeden komt het kuiken uit het ei. Kuikens kunnen nadat ze uit het ei gekropen zijn meteen lopen, eten en piepen. Ze zullen de eerste dagen vooral doorbrengen in het zachte, warme dons van de moederkloek, daarna zullen ze meer zelfstandig op stap gaan. Aanvankelijk bestaat de vacht van een kuiken uitsluitend uit dons, maar al na enkele dagen verschijnen de eerste veertjes.

Kippen worden gehouden voor hun eieren en hun vlees. De manier waarop de kippen hun leven leiden, houdt veel mensen bezig. Het mooiste zou zijn, als de kip zijn natuurlijke gedrag kan blijven vertonen, dus al scharrelend zijn voedsel zoeken. Op de boerderij en bij particulieren zou dat mogelijk kunnen zijn, maar in de veehouderij worden de kippen met velen in een hok gehouden. Nadat ze hun gewenste gewicht hebben bereikt, worden ze geslacht en in de supermarkt te koop aangeboden.

Verkrijgbaar

Kipkarbonades zijn te koop in de supermarkt, bij de poelier en de slager.

Leuke weetjes

Kippenvlees is erg gevoelig voor salmonellabesmetting. Zorg er voor dat kippenvlees altijd goed gaar is voor consumptie. Zorg voor een goede hygiŽne in de keuken en neem voor het snijden van kippenvlees een speciale snijplank, zodat andere levensmiddelen niet in contact komen met rauw kippenvlees.

Voedingswaarden van kip met vel ( per 100 gr. )
165
694
69,8
19,3
-
-
9,9
2,5
3,9
1,5
80
-
Vitamines van kip met vel ( per 100 gr. )
0,05
0,03
0,05
0,4
10
0,2
-
1,4
Mineralen van kip met vel ( per 100 gr. )
70
250
10
160
0,7
20
0,15
1,4