Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Avocado

Vertaling

Alpukat

Latijn

Persea americana

Familie / soort

Lauraceae, laurier / fruit

Kenmerken

De vrucht van de avocado is vrij groot (tot 33 cm. lang), peervormige of eerder rond en kan tot 2,3 kg wegen. De kleur varieert van groen tot donkerbruin en paars-achtig. De schil van de vrucht is min of meer oneffen of bobbelig. In tegenstelling tot de meeste vruchten bevat de avocado zeer veel olie (5 tot 23 g per 100 g vruchtvlees).

Middenin de vrucht bevindt zich een grote houtige pit, die voor consumptie verwijderd wordt. Bij rijpe vruchten ligt de pit los en kan je, bij het schudden van de vrucht, de pit horen rollen. Avocado's rijpen niet aan de boom. Op een gegeven moment vallen de harde vruchten uit de boom en rijpen op de bodem na. De telers plukken de vruchten als ze volgens hen de gewenste grootte hebben.

In onze winkels liggen de onrijpe vruchten, die thuis narijpen. Dit narijpen kan men bevorderen door de avocado samen met een appel in een krant te verpakken. Als bij drukken op de vrucht de schil enigszins meegeeft, dan is de vrucht rijp.

Soorten

- Fuerte
- Nabal
- Hass
- Ettinger

Smaak

Het zachte, romige, vruchtvlees is groen of geel van kleur en smaakt nootachtig, rijp is het vruchtvlees vrijwel zacht als boter. De avocadovrucht is bijzonder voedzaam. Avocadovruchten worden voornamelijk rauw gegeten. Na het schillen kleurt het vruchtvlees snel bruin door blootstelling aan de lucht, maar dit kan worden tegengegaan door het toevoegen van citroensap.

Herkomst

De avocado komt uit Centraal-Amerika. Daar werden ze reeds door de Azteken geteeld en gegeten. In de 19e eeuw werd de avocado door de Spanjaarden naar Afrika en Zuid-Oostazi gebracht. In de 20e eeuw werden ze in het Middellandsezeegebied aangeplant.

Teelt

De avocadoboom is een tot 20 meter hoge koude-gevoelige boom. Ze kunnen hooguit 8 graden vorst verdragen, afhankelijk van de soort. De boom wortelt zeer oppervlakkig, typisch is ook dat de wortels zeer weinig wortelhaartjes hebben. De avocadoboom is daarom slecht in staat om water op te nemen en heeft daarom grote behoefte aan een goed vochtdoorlatende bodem. Stilstaand water rond de wortel zorgt voor wortelrot.

Leuke weetjes

De naam avocado komt oorspronkelijk van het Nahuatl woord ahuacatl, dat overigens ook "teelbal" betekent.

De avocado kan als kamerplant gehouden worden. Het kweken gebeurt vaak door het zaad 2-3 dagen in water te laten weken en daarna met de punt omhoog in normale potgrond te planten.

Voedingswaarden van avocado ( per 100 gr. )
188
790
70,4
2,6
1,5
1,4
18,1
3,8
11,3
2
-
6,4
Vitamines van avocado ( per 100 gr. )
-
0,08
0,1
0,4
10
-
3
-
Mineralen van avocado ( per 100 gr. )
5
450
10
30
0,4
30
0,4
0,6