Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Koffieroom

Kenmerken

Koffieroom ook wel schenkroom genoemd is bestemd voor gebruik in de koffie. Omdat het een zuivelproduct is, bevat koffieroom alle essentiŽle voedingsstoffen die ook in melk aanwezig zijn. Het percentage vet is vergeleken met room een stuk lager, namelijk 15%, terwijl slagroom 30 tot 40% vet bevat. Door het lagere vetgehalte is het niet mogelijk om koffieroom stijf te kloppen zoals slagroom. Net als bij koffiemelk kan je van koffieroom ook de "magere" versie kopen met 10% vet, of de halfvolle met 12%.

Koffieroom wordt gehomogeniseerd en gepasteuriseerd. Dit zorgt er voor, dat de vetdeeltjes goed in de room en in de koffie oplossen en de room blijft lang houdbaar door het pasteuriseren.

Vergeleken met koffiemelk is koffieroom dunner, omdat het niet geŽvaporeerd is. Bovendien zijn de melksuikers niet gekaramelliseerd, waardoor de koffieroom mooi wit blijft. Wel ontbreekt de specifieke koffiemelksmaak. Omdat koffieroom een lager vetpercentage heeft dan slagroom, is koffieroom prima te gebruiken in sauzen en soepen.

Samenstelling

Koffieroom wordt gemaakt van melk. De melk moet de volgende bewerkingen ondergaan:

Een gedeelte van de room moet van de melk worden verwijderd. Dit wordt met centrifuges gedaan. De nu afgeroomde melk moet minstens een vetgehalte hebben van 10% voor magere room, 12% voor halfvolle en 15% voor volle koffieroom. Daarna moet de vloeistof worden gehomogeniseerd. Hiermee wordt gezorgd, dat de vetbolletjes worden verkleind, zodat ze makkelijker in de vloeistof blijven opgelost. Het vet komt dan niet boven drijven. Vervolgens wordt de vloeistof gepasteuriseerd. Door de melk kort op een hoge temperatuur te verhitten worden de meeste ziektekiemen gedood. De melk wordt niet zo heet dat de suikers karamelliseren. Dan wordt de room afgekoeld en verpakt voor de verkoop.

Smaak

Koffieroom geeft je koffie een volle romige smaak.

Herkomst

Koffie wordt al eeuwen lang met melk vermengd. Omdat de koffie op temperatuur moet blijven is het prettig, dat met een klein scheutje melk de koffie op smaak wordt gebracht zonder die te veel af te koelen. Met koffiemelk en koffieroom is dit goed mogelijk. Sinds het begin van de 20e eeuw wordt koffieroom gebruikt in de koffie.

Verkrijgbaar

Koffieroom is in flessen, pakken en cups in de supermarkt te koop.

Allergie

Voor mensen met een lactose-allergie bestaan er ook lactosevrije melkproducten.

Voedingswaarden ( per 100 gr. )
204
856
71,2
2,8
4
3,5
20
12
6
-
60
-
Vitamines ( per 100 gr. )
0,02
0,03
0,1
0,03
0,1
0,03
-
0,35
Mineralen ( per 100 gr. )
60
120
100
80
-
-
-
0,3