Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Kacang Tolo

Vertaling

Ogenbonen

Latijn

Vigna unguiculata subsp. unguiculata

Familie / soort

Vlinderbloemenfamilie

Kenmerken

Kacang tolo wordt ook wel kacang tunggak genoemd. Hij is lid van de familie van de peulvruchten. Dit is een zeer uitgebreide familie, die allemaal overeenkomen dat ze jong als peul gegeten kunnen worden of rijp, maar dan worden alleen de gedroogde boontjes gegeten. Bekend zijn de sperzieboon, kousenband, tuinboon, erwt, snijboon, sojaboon en ga zo maar door.

De kacang tolo wordt hier de ogenboon genoemd. Deze bonen worden gekenmerkt door hun niervorm, witte huid met een klein blauw oog en zeer fijne rimpels. Ze hebben een geurend aroma, romige textuur en een typische smaak. Ook al zijn ze gedroogd, ze hoeven voor het koken niet te worden ingeweekt.

Soorten

- Koeienerwt
- Kousenband
- Adzukiboon
- Mungboon

Smaak

Kacang tolo worden in alle stadia van de groei gebruikt. De jonge groene bladeren kunnen als een soort spinazie gekookt worden, de onrijpe peulen worden gekookt als onze sperziebonen, de onrijpe zaden worden als onze doperwten gegeten, ingevroren of ingeblikt en de rijpe bonen worden gedroogd, gekookt en ingeblikt of gedroogd bewaard.

In IndonesiŽ worden de kacang tolo ook gebruikt in sambal gorengs, sayur brongkos en sayur lodeh.

Herkomst

Van oorsprong stamt de kacang tolo uit Afrika. Daar worden ze al sinds duizenden jaren verbouwd. Ook in China werd deze boonsoort verbouwd en van daaruit is deze plant over AziŽ uitgebreid. Nu worden ze ook in het zuiden van de Verenigde Staten, zuid Europa en Latijnsamerika verbouwd.

Teelt

De kacang toloplant is een eenjarige plant. Hij wordt in de subtropische en tropische gebieden aangeplant. De planten verdragen hitte en droogte relatief goed en ze worden in tuinen geplant om als voedselreserves te dienen.

Vorst kunnen ze niet verdragen en lage temperaturen vertragen de groei en zorgen voor dalende opbrengsten. Voldoende water, niet te zware, goed gedraineerde grond zorgt voor rijke oogsten.

Het loof wordt als veevoer gebruikt, zowel in de gedroogde als ook in de verse vorm. Vaak is het het enige veevoer dat voorhanden is.

Verkrijgbaar

De kacang tolo wordt gedroogd verkocht in de oosterse toko en de reformwinkels.