Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Bambuscheut

Vertaling

Rebung

Latijn

Bambusa oldhamii

Familie / soort

Bambusa / grassen

Kenmerken

De bamboescheut is de jonge uitloper van de bamboeplant. Speciaal de soorten Bambusa, Dendrocalamus en Phyllostachys zijn voor de consumptie geschikt. Pas geoogste scheuten zijn lichtgeel van kleur en zijn stevig. Bamboescheuten worden vooral uit Latijns-Amerika en Azië ingevoerd. In Europa worden ze alleen in Italië verbouwd.

Soorten

- Phyllostachys edulis
- Bambusa oldhamii
- Fargesia spathacea
- Dendrocalamus

Samenstelling

De bamboescheuten worden geoogst door ze uit de grond te graven. Afhankelijk van de soort kunnen de scheuten tot 1 kg. per stuk wegen. Ze kunnen, ook weer afhankelijk van de soort, gedroogd of gekookt gegeten worden. Ook weer afhankelijk van de soort is de ene scheut smakelijker dan de andere.

Smaak

De scheuten van de bamboe zijn eetbaar en hebben een frisse, knapperige, niet erg uitgesproken smaak.

Herkomst

De bamboe vinden we in de tropische en gematigde delen van de wereld.

Teelt

De scheuten worden uit de grond gegraven en daarna worden de donkergekleurde schubben verwijderd.

Verkrijgbaar

Bamboescheuten worden vers, gedroogd, in blik of vacuüm verpakt verkocht in oosterse toko's. Blikken met bamboescheuten zijn ook in de supermarkt te koop. De scheuten zijn heel, in plakjes of in reepjes in vloeistof ingeblikt.

Leuke weetjes

De scheuten bevatten blauwzuur, dat door ze te koken verdampt. Ook de stof die de scheuten bitter maakt wordt door het koken verdund.

Een Aziatische martelwijze: Het slachtoffer wordt vastgebonden boven een bamboeplant en die plant groeit/boort zich dwars door het slachtoffer heen.

Voedingswaarden van bamboescheuten ( per 100 gr. )
28
119
91,6
2,5
3,5
-
0,2
0,1
-
-
-
1,2
Vitamines van bamboescheuten ( per 100 gr. )
-
0,01
0,08
0,1
20
-
6,5
-
Mineralen van bamboescheuten ( per 100 gr. )
6
460
15
50
0,7
3
0,2
0,2