Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Rozensiroop

Vertaling

Rose syrup

Kenmerken

Stroop of siroop (uit het Arabisch šarab via Latijn siropus) is een dikke, viskeuze, geconcentreerde vloeistof waarin grote hoeveelheden suikers (met name sacharose) zijn opgelost. Stroop bevat ongeveer 1125 kJ (= 270 kcal.) per 100 gram product. Rozensiroop wordt gemaakt van rozenwater, waaraan suiker is toegevoegd. De basis van rozensiroop is dus het rozenwater.

Ruim de helft van stroop bestaat uit suikers; andere aanwezige stoffen zijn bijvoorbeeld aroma en kleurstoffen. Het woord siroop wordt vaak gebruikt voor iets dunnere stropen, zoals limonadesiroop. Stroop of siroop kan worden gebruikt als basis voor allerlei gerechten of drankjes.

De siroop gebruik je net als aanmaaklimonade: de richtlijn is 1 deel siroop op 6 delen water (of melk of jus d’orange of zo). Van het rozenwater gebruik je veel minder: enkele druppels tot een theelepel is vaak al genoeg. Pas ermee op, want het is gauw teveel en dan associeer je je gerecht meer met de klerenkast van oma dan met iets dat je in je mond wilt stoppen. Wantrouw recepten waarin men meer dan een eetlepel rozenwater gebruikt. Van rozenessence gebruik je zeker nooit meer dan een paar druppels. Rozenwater en essence zijn nog jaren buiten de koelkast te bewaren, rozensiroop, na openen in de koelkast.

Rozenwater is het destillaat dat overblijft bij de productie van etherische rozenolie, een bijproduct dus van de productie van rozenolie voor gebruik in parfum. Het is een puur en zuiver product, gemaakt van de rozenbloemblaadjes. Rozen essence is de synthetische versie daarvan: nep dus, namaak. Rozensiroop is suikerwater met een beetje rozenwater en rode kleurstof. Rozenwater wordt veel in Arabische en Indiase, zoete lekkernijen gebruikt. Rozensiroop in tropische drankjes en desserts.

Samenstelling

Voor het maken van rozensiroop heb je ook rozenwater nodig. Om dit te maken volg je het recept:

Je breng 250 ml. water aan de kook. Daarin doe je de geplukte rozenblaadjes. Hoe meer blaadjes, hoe intenser de geur en smaak. Gebruik wel geurende rozen. Dit mengsel doe je in een schaal en die laat je op een warme plaats drie dagen intrekken. Dan zeef je de vloeistof en zet het in de koelkast. Met dit water maak je de siroop:

- 250 ml. water
- 250 gr. suiker
- 1 citroen
- 100 gr. onbespoten rozenblaadjes
- rozenwater

Breng het water met de suiker en het sap van de citroen aan de kook en laat dit circa 1 minuut inkoken. Voeg vervolgens de rozenblaadjes toe en haal de pan van het vuur. Laat circa 20 minuten trekken en zeef de siroop. Voeg als laatste het rozenwater toe. Zorg dat de siroop koud is, voordat je het gaat gebruiken.

Smaak

Siroop met rozensmaak wordt traditioneel gebruikt voor schaafijs (IJs kelapa muda, IJs Shanghai) in combinatie met gecondenseerde melk, maar kan ook als siroop (stroop biasa met selasi of tjin tjau), in de milkshake en over consumptie-ijs gebruikt worden, of met klappermelk (kokosmelk) aangelengd tot een heerlijke limonade en in marsepein.

Rozenwater heeft een zeer kenmerkende smaak en wordt veel gebruikt in de Perzische en Mesopotamische cuisine-vooral in snoep, zoals noga, Raahat en baklava. Bijvoorbeeld, rozenwater wordt gebruikt om sommige soorten loukoum (of "Turkish Delight") hun opvallende smaak te geven. Naast het gebruik in voedsel, wordt het ook gebruikt als een parfum, vooral in religieuze ceremonies (zowel moslim en Zoroaster).

In Iran wordt het ook in kleine hoeveelheden toegevoegd aan thee, ijs, koekjes en andere zoetigheden. In de Arabische wereld en India wordt het gebruikt in melk en zuivel gebaseerde gerechten zoals rijstpudding. Het is ook een belangrijk ingrediënt in zoete lassi, een drank van yoghurt, suiker en diverse vruchtensappen, en wordt ook gebruikt om Jallab te maken. In Maleisië en Singapore, is rozenwater gemengd met melk, suiker en roze kleurstof om een ​​zoete drank genaamd bandung te maken. Rozenwater wordt vaak gebruikt als een halal substituut voor rode wijn en andere alcoholische drank in de keuken.

Herkomst

Sinds de oudheid wordt de roos zeer gewaardeerd als bron van parfum. In feite zozeer zelfs dat de oude Grieken, Romeinen en Feniciërs grote openbare rozentuinen aanlegden, zoals ze deden met graanvelden en boomgaarden.

Rozen parfums zijn gemaakt van rozenolie, dat een mengsel is van vluchtige essentiële oliën verkregen door stoom-destillatie van de geplette bloemblaadjes van rozen. Dit proces is voor het eerst ontwikkeld in Iran (Perzië). Rozenwater is een bijproduct van dit proces.

Verkrijgbaar

Rozensiroop is te koop in de oosterse toko. De bekendste merken zijn die van GO TAN, ABC en Marjan