Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Rijstmeel

Vertaling

Tepung beras

Kenmerken

Rijstmeel bestaat uit fijngemalen rijst en wordt onder meer gebruikt als babyvoedsel, bijvoorbeeld rijstepap en als bindmiddel bij soepen, met name bij schaaldierenbisques en sauzen. Ketanmeel is rijstmeel dat gemaakt is van kleefrijst. Dit zeer zetmeelrijke meel wordt in China en Zuidoost-AziŽ meestal verwerkt in nagerechten en allerlei zoete versnaperingen.

Bloem van rondgraan en ketan rijst heeft speciale bindeigenschappen. Voorgekookte rijstebloem is voorgekookte langgraan rijst die tot bloem is vermalen. Rijstebloem heeft een aantal specifieke eigenschappen: witte kleur, neutrale smaak, goed oplossend vermogen in vloeistoffen bij hogere temperaturen en langzame uitgaring, geeft sauzen geen glimmend uiterlijk, verkleurt en verbrandt niet tijdens het bakken.

Als je maar een beetje meel nodig hebt kun je ook gemakkelijk zelf wat rijst fijnmalen in een koffiemolen. Let op dat er 2 soorten zijn. De ene gemaakt van gewone rijst, de andere van kleefrijst. Die twee zijn niet zomaar onderling uitwisselbaar. Een gerecht kan echt finaal mislukken als je de verkeerde soort gebruikt. Meel van zilvervliesrijst is bruin van kleur en heeft meer tijd nodig om gaar te worden, net als zilvervliesrijst.

In het Westen wordt rijstmeel vooral gebruikt als vervanger van tarwemeel in glutenvrije diŽten. Let op dat die vervanging meestal niet gewoon 1 op 1 is. Het is dus raadzaam een aangepast recept op te zoeken. Glutenvrij meel is niet geschikt om een gistdeeg te maken, voor bijvoorbeeld brood. In het Oosten wordt rijstmeel gebruikt als bindmiddel, maar ook als basis van gebak, bijvoorbeeld kleefrijstmeel in mochi en natuurlijk als basis van allerlei soorten noodles en rijstmeelproducten, zoals dimsumhapjes, rijstvellen, rijsteballetjes, dosa's, roti's en nog veel meer.

Let op of er gewone rijstmeel of rijstmeel van kleefrijst nodig is in een recept. Maak dan een pap, saus, deeg, beslag, noedel of vel van het rijstmeel. Rijstmeel geeft je deeg een zachte textuur. Als je het gebruikt in gefrituurde gerechten, dan zal het meel er voor zorgen dat het eindresultaat een krokant korstje krijgt. Denk hierbij aan pisang goreng.

Soorten

- Meel van langgraan rijst
- Meel van zilvervlies rijst
- Meel van rondgraan rijst
- Meel van ketan rijst (ketanmeel oftwel kleefrijstmeel)

Samenstelling

Voor het maken van rijstmeel kan je rauwe rijst gebruiken en die tot meel malen. Je bepaalt zelf hoe grof je het meel wilt hebben. Dat hangt erg af van het gerecht dat je bereidt. Ook kan je de rijst even aanbakken, beslist niet te donker laten worden, want dan wordt het meel bitter. De warme rijst maal je dan fijn.

Smaak

Rijstmeel heeft van zich zelf weinig smaak. Meel van zilvervliesrijst heeft wat meer smaak. De smaak wordt bepaald door het gerecht dat je bereidt. Je kunt rijstmeel gebruiken in hartige en zoete gerechten, voor het maken van noodles en rijstvellen.

Verkrijgbaar

Het gewone rijstmeel en ketanmeel zijn in de oosterse toko te koop.

Voedingswaarden van rijstebloem ( per 100 gr. )
359
1506
11,1
7,5
79,5
-
0,7
0,1
0,2
0,3
-
0,2
Vitamines van rijstebloem ( per 100 gr. )
-
0,07
0,03
0,2
10
-
-
-
Mineralen van rijstebloem ( per 100 gr. )
3
100
7
90
0,4
90
0,2
1,2