Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Red Snapper

Vertaling

Ikan kakap

Latijn

Lutjanus campechanus

Familie / soort

Baarsachtigen

Kenmerken

De rode snapper (Lutjanus campechanus) is een straalvinnige vis uit de familie van snappers (Lutjanidae), orde baarsachtigen (Perciformes), die voorkomt in het noordwesten, het westen en het zuidwesten van de Atlantische Oceaan, de Golf van Mexico en de Zuidoost Atlantische kustwateren van de Verenigde Staten. De snapperfamilie is erg uitgebreid en bestaat uit vele soorten. De snapper komt voor in de meeste (sub)tropische wateren van koraalriffen tot brakke riviermondingen.

De gemiddelde lengte van een volwassen rode snapper is 60 cm. en de maximale lengte is 100 cm. lang. De zwaarst gerapporteerde snapper had een gewicht van 22.8 kilogram, met een leeftijd van 57 jaar. Van de zijkant gezien heeft het lichaam van de vis een normale vorm, van bovenaf gezien is de vorm het beste te typeren als ovaal. De vis heeft één rugvin met 12-13 stekels en 10 vinstralen en één aarsvin met drie stekels en acht vinstralen. De borstvinnen zijn relatief lang.

De red snapper heeft een scharlaken rode kleur. Andere soorten zijn bleker van kleur, zoals de lane snapper. De Lane Snapper is rozig met gele strepen (banen) over de flanken.

Red snapper eet bijna alles, maar het liefst kleine vissen en schaaldieren. Snappers zijn gewilde vissen voor de vissport. Ze worden zowel met levend als met dood aas gevangen. Ook kunstaas wordt veel gebruikt. Ze worden vaak gevangen tot 4,5 kg. en 510 mm. in lengte, maar vissen van meer dan 18 kg. zijn ook mogelijk. Omdat de snapper een smakelijke vis is, wordt er commercieel veel op gevist, met als gevolg, dat er overbevissing ontstaat. Daardoor zijn de prijzen voor red snappers erg gestegen.

Soorten

- Lane snapper
- Caribbean red snapper
- Mutton snapper
- Vermilion snapper
- Mangrove snapper
- Yellowtail snapper

Smaak

Het vlees van de red snapper is stevig en vast van structuur. Daardoor is hij erg geschikt om te worden gegrild op de barbecue. De vis leent zich prima voor krachtige kruiden, zoals veel lomboks, ui en knoflook, maar subtiele verse kruiden of zelfs allerlei tropische vruchten passen ook prima bij de snapper.

Je kunt de snapper als hele vis kopen, maar er zijn ook filets te koop. Vul de vis met limoenschijven, chilipepers, boter, kruiden en specerijen en gril hem dan. Indirect grillen is niet nodig, als het vuur maar niet al te hoog staat. In tropische gebieden kan je de vis in natte bananenbladeren pakken en hem dan grillen.

Zorg dat je altijd filets met huid koopt. Zo weet je ook zeker, dat je snapperfilets hebt gekocht, want er wordt nog al eens mee gesjoemeld. De huid zal het vlees beschermen tegen te hoge hitte en de vlammen van het vuur. De huid wordt niet gegeten.

De geur van de snapper is fris-ziltig en de smaak lijkt op die van zeebaars. Het visvlees lijkt op de roodbaars, maar het vlees van de snapper is steviger. De bereidingswijzen van roodbaars kunnen ook op de snapper toegepast worden. Er zijn veel verschillende snapperachtigen in de handel, variërend van rood tot grijsachtig groen.

Herkomst

Red Snapper is in alle tropische en subtropische wateren op de aarde te vinden. Ze komen veel voor in de Golf van Mexico en rond Indonesië.

Teelt

De rode snapper is een zoutwatervis die voorkomt in een subtropisch en tropisch klimaat. De soort is voornamelijk te vinden in zeeën, rotsachtige wateren, wateren met een harde ondergrond en koraalriffen. De diepte waarop de soort voorkomt is 40 tot 300 meter onder het wateroppervlak.

De Atlantische snapper leeft op een diepte tussen de 30 en 130 meter. Een rode snapper is op een leeftijd van twee tot vijf jaar geslachtsrijp en een volwassen snapper kan meer dan 50 jaar worden. De paringstijd is van april tot december in de Golf van Mexico en rond Florida. De eieren worden in open water afgezet. Bij een ideale watertemperatuur van 23 tot 27 graden komen de eieren na 20 tot 27 uur uit.

In de eerste levensjaren zal de jonge snapper in ondiep water leven, om zo aan jagers te ontkomen. Na enkele jaren zoeken ze dieper water op met koraalriffen, of rotsen om dekking te zoeken bij gevaar. De volwassen snappers jagen in scholen op andere kleinere vissen en weekdieren.

Verkrijgbaar

Rode snappers en filets zijn in de visspeciaalzaken te koop.