Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Bouillonblok

Vertaling

Kaldu kubus

Kenmerken

Een bouillonblokje is een gedroogd en in een kubusvorm geperst mengsel van zout, gedroogde kruiden, smaakversterkers of gist en suikers, welke met vet (meestal geharde plantaardige olie) wordt gebonden. Afhankelijk van het soort en merk kunnen ook ander grondstoffen worden gebruikt zoals karamel, selderij extract, specerijen, vleesextract en groenten.

Bouillonblokjes worden opgelost in heet water om een bouillon te verkrijgen en dienen zo als goedkoop alternatief voor gebruik in de keuken. Bouillon kan worden gebruikt voor soep maar ook om gerechten meer smaak te geven. De smaken zijn zeer divers en kunnen bestaan uit rund, vis, gevogelte en/of groenten.

Soorten

- Runderbouillonblokjes
- Visbouillonblokjes
- Kipbouillonblokjes
- Groentebouillonblokjes

Samenstelling

Vetarme eiwithoudende plantaardige grondstoffen en dierlijk slachtafval worden in kokende zoutzuur opgelost. Deze oplossing heet eiwithydrolysaat en dat bevat heel veel zoutzuur. Dat zoutzuur wordt geneutraliseerd door natronloog of soda en omgezet in keukenzout. Daarom zit er zoveel zout in bouillonblokjes. De oplossing wordt gefilterd en ingekookt. Dan komen er nog smaakversterkers bij, wordt de oplossing gedroogd en samengeperst tot blokjes.

Biologische bouillonblokjes mogen door de EU-Eco-verordening geen smaakversterkers bevatten. Door de toevoeging van gistextract met daarin vergelijkbare hoeveelheden mononatriumglutamaat, wordt ook wel MSG of ve-tsin genoemd, kunnen deze producten worden aangeboden zonder vermelding van smaakversterkers. Er moet wel vermeld worden dat er gistextract in zit op basis van mais, tarwe of soja.

Smaak

De bouillonblokjes bevatten grote hoeveelheden zout en door de smaakstoffen krijgen ze de smaak van vlees- of groentebouillon.

Herkomst

In de jaren 80 van de 19de eeuw werden bouillonblokjes nog gemaakt van vlees. Als grondstof diende vleesextract en plantaardige kruiden. De, sinds 1909, door Maggi op de markt gebrachte bouillonblokjes bevatten echter geen vlees maar werden gemaakt van gedenatureerde plantaardige eiwitten. Deze grondstof heeft een smaak die sterk doet denken aan vlees en is goedkoper te produceren. Tegenwoordig bestaan bouillonblokjes vrijwel uitsluitend uit plantaardige grondstoffen.

Verkrijgbaar

In de supermarkt zijn bouillonblokjes te koop in allerlei smaken en maten.

Allergie

Als je al deze chemische productiemethodes leest, kan ik me voorstellen, dat er geen bouillonblokjes meer worden gebruikt. Je wordt al allergisch van het lezen alleen al !!!!

Voedingswaarden van bouillonblokjes ( per 100 gr. )
237
996
54
16
16
-
12
6,5
2
0,4
3,2
1
Vitamines van bouillonblokjes ( per 100 gr. )
-
0,1
0,1
-
-
-
1,2
-
Mineralen van bouillonblokjes ( per 100 gr. )
10000
100
15
20
0,5
-
-
-