Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Bakbanaan

Vertaling

Pisang olah

Latijn

Musa

Familie / soort

Musaceae / fruit

Kenmerken

De bakbanaan is 30 tot 40 cm. lang en dus veel langer dan de dessertbanaan en heeft een harde schil. De kleur van de bakbanaan is groen, geel of roodachtig. In tropische landen is de bakbanaan een belangrijk onderdeel van de maaltijd, vergelijkbaar met de aardappels in Nederland. Bakbananen worden hoofdzakelijk uit Midden-Amerikaanse landen geïmporteerd. Door het hoge zetmeelgehalte is de onrijpe, rauwe vrucht moeilijk verteerbaar.

Soorten

- Pisang raja
- Pisang tanduk
- Pisang nangka
- Pisang lang
- Pisang relong
- Pisang nipah
- Pisang awak

Samenstelling

Bakbanaan is het best te gebruiken als de schil helemaal zwart is geworden. Deze is dan erg makkelijk te verwijderen. De schil van de bakbanaan wordt over de bolle kant ingesneden, waarna de schil eraf te halen is. Ook onrijpe bakbananen zijn te gebruiken. Doordat bij onrijpe bakbananen bij het schillen een melkachtige stof vrij komt, moeten de bananen na het schillen onder stromend water goed afgewassen worden. De kook- of baktijd ligt tussen de 15 en 20 minuten voor een onrijpe bakbanaan, korter voor een rijpe (met zwarte schil). Hierna kun je de bakbanaan op allerlei manieren in gerechten verwerken, je kunt hem koken, bakken, frituren of stomen.

Smaak

De rijpe bakbanaan smaakt zoet en aromatisch.

Herkomst

De banaan is een van de oudste geteelde gewassen in de wereld. In boeddhistische geschriften is de banaan al in de zesde eeuw voor Christus te vinden. De commerciële bananenproductie begon rond 1871 in Costa Rica. De bakbanaan komt in alle tropische regionen voor.

Teelt

Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, 's werelds grootste kruid. De banaan wordt vegetatief vermeerderd. Uit de wortelstokken groeien weer nieuwe scheuten, die vervolgens weer gaan bloeien. Negen maanden na het planten gaat de plant bloeien en drie maanden later zijn de vruchten plukrijp. De plant bloeit maar één keer en sterft daarna af.

Bananen groeien in een tros van wel 50 kg aan een bananenplant. Alle bananen in zo'n tros zijn tegelijk rijp en ze zijn rijp niet lang houdbaar. Daarom worden de bananen voor export naar andere landen onrijp geoogst en verpakt in dozen waarin trossen zitten van ongeveer 18 kilo. Binnen 48 uur na het oogsten worden de bananen in gekoelde schepen geladen en onder andere in 2-4 weken naar Europa gebracht.

Verkrijgbaar

De bakbanaan is in de supermarkt, in de oosterse toko en bij de groenteboer te koop.

Allergie

Bananenallergie komt meestal in combinatie met pollenallergie en/of latexallergie voor. Mensen klagen over buikkrampen, die enige tijd aanhouden en dan plotseling weer zijn verdwenen.

Leuke weetjes

Waarom zijn de bananen krom?

De banaan krijgt zijn kromme vorm doordat door de zwaartekracht de bloemtros naar beneden gaat hangen, maar de vruchten naar boven blijven groeien (geotropie). Het heeft dus niets met het "groeien naar het licht" te maken. Als de trossteel ondersteund wordt zodat de trossteel toch recht overeind blijft, blijven de vruchten gewoon recht.

De bananenbladeren worden in de keuken gebruikt om voedsel te bereiden en te verpakken. Ook worden ze als dakbedekking gebruikt. In Oost-Afrika wordt bananenbier en bananenwijn gemaakt.

Voedingswaarden van bakbanaan ( per 100 gr. )
137
575
64,4
1
31,5
24
0,2
-
-
-
-
1,9
Vitamines van bakbanaan ( per 100 gr. )
0,2
0,05
0,04
0,4
10
-
5
350
Mineralen van bakbanaan ( per 100 gr. )
5
350
5
30
1
30
-
0,15