Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Agar-agar

Vertaling

Gelatine

Familie / soort

Eucheuma spinosum / geleermiddel

Kenmerken

Agar-agar, ook wel Agar genoemd, wordt gewonnen uit zeewier (Roodwier). Het is een poeder dat in verschillende kleuren wordt verkocht. Agar-agar is een sterk geleermiddel, dat 1 liter vloeistof al kan binden met 12 gram poeder. ╔Ún eetlepel agar-agar heeft de zelfde bindkracht als 4 blaadjes gelatine.

Bij 45 graden verandert vloeistof al door de agar-agar in gelei. Bij 95 graden wordt de gelei weer vloeibaar en kan er zodoende weer wat aan de vloeistof worden toegevoegd. Koelt de vloeistof af, dan zal het weer gelei worden. Agar-agar is ook als stick te koop. Ook deze moet je in warm water oplossen en werkt als de poedervorm. Het oplossen gaat wel wat moeilijker dan bij het poeder.

Soorten

- Agar-agarpoeder
- Agar-agarvlokken
- Agar-agarstangen

Samenstelling

De rode zeewieren worden eerst gewassen en daarna gedroogd. Daarna worden ze versnipperd en wordt er een extract van gemaakt en dat wordt dan weer gevriesdroogd. Daardoor krijgt de agar-agar zijn witte kleur en zijn bindende eigenschappen.

Smaak

De smaak is neutraal. Het be´nvloedt de smaak van het gerecht in het geheel niet.

Herkomst

Al in de vijftiende eeuw werd agar-agar in Japan gebruikt. Sinds de zeventiende eeuw ook in China. In het midden van de negentiende eeuw werd agar-agar in Europa ingevoerd.

Verkrijgbaar

Agar-agar is te koop in de aziatische toko en in de natuurvoedingswinkels.

Leuke weetjes

Omdat agar-agar een puur plantaardig produkt is, wordt het door vegetariŰrs en veganisten gebruikt in plaats van gelatine, dat uit dierlijke botten wordt gemaakt.

Voedingswaarden van agar-agar ( per 100 gr. )
365
1529
4,6
6
80
-
-
-
-
-
-
8,4
Vitamines van agar-agar ( per 100 gr. )
-
0,01
0,22
0,3
580
-
-
-
Mineralen van agar-agar ( per 100 gr. )
100
1100
600
50
20
750
0,6
5,5