Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Visfilet

Vertaling

Fillet ikan

Kenmerken

De meeste vis koop je tegenwoordig schoongemaakt en gefileerd. Vroeger werden dikkere vissen in moten verkocht, nu meestal in filets. Filets zijn vrijwel helemaal graatloos en vaak is het vel verwijderd. Echter niet altijd, omdat veel mensen het lekker vinden de filets op de huid te bakken. Dat geeft de vis extra smaak. Het vel kun je eventueel makkelijk zelf verwijderen. Heb je op de markt of in de viswinkel een hele vis gekocht, dan kun je deze ook best zelf fileren.

Fileren is het in stukken snijden van een vis. De afzonderlijke stukken worden daarbij volledig ontdaan van graten. Belangrijk is dat de vis voor het fileren wordt ontschubd. Een ontschubde vis fileert namelijk veel beter. Ook wordt je fileermes minder snel bot. De manier van fileren en de keuze voor het fileermes is afhankelijk van de vissoort.

Smaak

De smaak van de filet hangt natuurlijk af van de soort vis en van de bereidingswijze. Filets kun je bakken, stoven, in een roerbakgerecht gebruiken of in de oven bereiden.

Verkrijgbaar

Visfilets koop je in de visspeciaalzaak of in de supermarkt.

Leuke weetjes

Een vis kan je zowel voor als na het bakken fileren. Bovendien zijn er verschillende manieren om te fileren, omdat er verschillende soorten vissen zijn: de platvis en de rondvis.

Platvis fileren:
Leg de vis met de donkere huid naar boven en de staart naar je toe op een plank. Snijd met een scherp mes de kop weg. Snijd dan in een rechte lijn van staart tot kop tot op de ruggengraat. Steek de punt van het mes bij de kop onder het vlees en werk van kop tot staart. Houd het mes bijna plat tegen de graten en maak de visfilet los met een schrapende beweging. Doe dat ook met de andere filet en de twee filets aan de andere zijde. Verwijder eventueel losse graatjes met een (vis)pincet.

Rondvis fileren:
Knip de vinnen onder de buik en de rugvinnen af met een schaar en verwijder eventuele schubben met een schubmes of de bolle kant van een mes. Spoel de vis af. Snijd de buik van de vis met een scherp mes van staart tot kop open. Verwijder de ingewanden en schraap met een eetlepel de buikholte schoon. Spoel de buikholte schoon en dep deze droog. Leg de vis op een plank met de staart naar je toe. Til de kieuwvin op en maak een diagonale snede achter de vin tot aan de bovenkant van de kop. Steek het mes er voor het fileren tot de helft in, dichtbij de ruggengraat. Snijd richting de staart plat tegen de graat. Til de visfilet op en snijd hem los. Herhaal dit bij de andere filets. Verwijder het vel zoals bij platvissen. Verwijder de graatjes eventueel met een (vis)pincet.

Het ontvellen van de filets:
De filets kunnen worden ontveld. Leg hiertoe de filet met de velkant naar beneden plat neer. Pak de staartzijde vast. Houd het mes horizontaal en wrik de punt tussen visvlees en vel. Pak het vel aan de staartzijde stevig vast en trek het onder het plat gehouden mes uit.