Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Belimbing

Vertaling

Stervrucht

Latijn

Averrhoa carambola

Familie / soort

Klaverzuring / fruit

Kenmerken

De vruchten zijn rijp groenig tot donkergeel van kleur. De tot 9 x 15 cm. grote, in omtrek ovale vrucht heeft vijf of zes scherpe, hoekige ribben; een dwarsdoorsnede van de vrucht lijkt op een ster. De schil is glad en wasachtig. Het vruchtvlees is stevig en sappig en lichtgeel tot donkergeel van kleur. De vruchten zijn pitloos of bevatten 12 mm grote zaden.

De stervrucht wordt niet alleen als handfruit gebruikt, maar wordt door de vorm van de dwarsdoorsnedes ook veel als garnering gebruikt.

Soorten

- Belimbing wuluh
- Grosella

Smaak

Een rijpe stervrucht is geel/groen van kleur. De zaden zijn klein en bruin. Deze vrucht bevat veel vitamine C. De vrucht wordt met de dunne schil gegeten. De stervrucht smaakt zuur tot zoetzuur. Hij bevat veel water en is hierdoor en door de friszure smaak erg dorstlessend.

Herkomst

De stervrucht komt van nature voor in Zuidoost-AziŽ en wordt wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt.

Teelt

De stervruchtboom wordt tussen de 10 en 25 meter hoog. Ze zijn sterk vertakt en bloeien het hele jaar door. Hij staat het liefst in de volle zon, maar vereist voldoende vocht, minimaal 70 centimeter neerslag per jaar. Hij is niet veeleisend, maar verlangt wel een goede drainage.

Verkrijgbaar

In Nederland zijn de vruchten met name rond de kerstperiode in de supermarkten te krijgen, maar de vrucht kan het hele jaar op de markt worden aangetroffen.

Allergie

Het eten van de vrucht kan een fatale uitwerking hebben op nierpatiŽnten wegens een hoge concentratie oxaalzuur en kalium.