Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Wijnazijn

Vertaling

Cuka anggur

Latijn

Acetum

Kenmerken

Azijn is een vloeistof die 4 tot 15% azijnzuur moet bevatten. Bevat de vloeistof minder dan 4% azijnzuur, dan mag het geen azijn genoemd worden, maar edik. De gewone azijn is blank. De toegevoegde kruiden, vruchten en dranken geven de azijn een bijpassende kleur.

Echte wijnazijn wordt gemaakt van zuivere wijn. Het percentage azijnzuur ligt in witte wijnazijn meestal op 6% en is daardoor milder dan de rode wijnazijn. Behalve het verschil in kleur is voor de smaak ook de kwaliteit van de wijn belangrijk. Regel is dan ook: hoe beter de wijn, hoe beter de azijn.

Soorten

- Wijnazijn
- Rijstazijn
- Moutazijn
- Balsamico azijn
- Inmaakazijn

Samenstelling

Wijnazijn kan men zelf maken door een fles droge wijn open te laten bij een temperatuur boven de 15 graden. De alcohol wordt omgezet in azijnzuur; elk percentage alcohol wordt azijnzuur. Laat een paar maanden staan en als je ruikt dat de wijn naar azijn ruikt, is het goed. Zeef de azijn door een koffiefilter en bewaar in een schone fles.

Natuurazijn wordt bereid met behulp van de azijnzuurbacterie Acetobacter, deze zit van nature in hout. Hiervoor worden alcoholische dranken over beukenhoutkrullen gegoten bij 30-35C. Oude wijn kan als grondstof dienen, net als vergiste appelsap, rijst of andere producten. Zo krijgt iedere soort azijn zijn eigen smaak.

Azijnessence wordt cynthetisch vervaardigd. Hiervan wordt ook de schoonmaakazijn gemaakt.

Smaak

Het kenmerk van azijn is zijn zure smaak. Om die aangenamer te maken worden er allerlei kruiden, vruchten of dranken aan toegevoegd, zoals champagne, wijn, kokosmelk, pruimen, enzovoort. Dit zorgt natuurlijk ook voor de kleur.

Herkomst

De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen maakten reeds azijn om wonden te reinigen en te desinfecteren. Later werd het in Frankrijk gebruikt om groenten in te maken en dressings voor salades te maken.

Verkrijgbaar

Azijn is in elke supermarkt te koop. Speciale azijnsoorten in kleine flesjes, de gewone azijn in litersflessen. Azijn kan men ook goed als reinigingsmiddel gebruiken of als ontkalkingsmiddel.

Leuke weetjes

Azijn helpt tegen brandnetelwonden. Op de brandnetel zitten kleine kalkachtige naaldjes. Deze zijn gevuld met onder meer mierenzuur en histamine. Bij het aanraken van de brandnetel prikken de naaldjes door de huid en breken af. Door azijn over de plek te wrijven lost het kalk op en de andere twee stoffen worden verdund en verliezen hun werkzaamheid.

Voedingswaarden van azijn ( per 100 gr. )
1
5
98,5
-
0,5
0,5
-
-
-
-
-
-
Vitamines van azijn ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
-
-
Mineralen van azijn ( per 100 gr. )
5
30
5
10
0,1
5
-
0,1