Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Rib

Vertaling

Iga

Kenmerken

De ribben (costae) zijn beenderen die samen de borstkas of ribbenkast vormen. Ze omvatten de borstholte (thorax) van gewervelden. De functie van de ribben is de ventilatie van de luchtwegen mogelijk maken. Door de ribben is mogelijk een onderdruk te creëren zodat inademen mogelijk wordt.

Varkensribben: Hoe hoger naar de wervelkolom van het varken de ribben gezaagd worden hoe minder vlezig en doorregen de ribben zullen zijn. Hoe lager naar het borstbeen toe hoe vleziger en doorregen de ribben zullen zijn.

Runderribben: Als je runderribben wil bereiden, dan kan je kiezen om ze te roken, of roosteren op de barbecue. Snijd het overtollige vet en het membraan aan de binnenkant van de ribben weg. Het verwijderen van het membraan is de sleutel tot een smaakvol resultaat. Rundvlees ribben hebben een dik, taai vlies dat er voor zorgt, dat zowel de rook als de kruiden het vlees onvoldoende kunnen bereiken. Gelukkig is het membraan zeer eenvoudig te verwijderen. Met een bot mes in een hoek beginnen en het membraan van het bot trekken.

Lamsribben: Niet elke slager heeft deze bij de hand, maar op speciaal verzoek, kan hij een aantal lamsribben voor je klaarmaken. Lamsribben zijn de bovenste helft van het lamsrack of karbonades.

Smaak

Varkensribben: De ribben lopen te smal uit aan het uiteinde. De ribben zijn ook veel te dun en er zit nauwelijks enig vet op de ribben. Het risico dat de ribben na het garen te droog en daardoor stevig uitvallen.

Lenderibben: De ribben lopen heel gelijkmatig taps toe van breed naar smal. De ribben zijn evenwel aanzienlijk smaller dan spareribs. De ribben zijn redelijk vlezig maar weinig doorregen. Maar met de juiste behandeling, dus op een lage temperatuur (circa 100 tot 120 graden Celsius) gedurende langere tijd (4 uur) garen en/ of roken, kunnen ze alsnog behoorlijk mals uitvallen. Kunst is om ze sappig te houden, dus regelmatig insmeren met olijfolie, om het vocht in het vlees enigszins te behouden.

Sparepareribs: De ribben zijn mooi vlezig en flink doorregen. Laat je niet afschrikken door het vet (wit) want dit zal tijdens het ‘low & slow’ garen en/ of roken nagenoeg volledig ‘smelten’. Het geeft extra smaak en vochtigheid in het vlees, en het vlees zal minder compact zijn doordat er ruimte in het vlees ontstaat door het ‘gesmolten’ vet. De ribben zijn doorgaans redelijk aan de brede en dikkere kant.

Vleeskrabben, dus van tussen het borstbeen en de spareribs afgesneden, kunnen erg variëren qua kwaliteit. Meestal koop je het echter gemengd. Dus pure oneetbare zenige en benige vette rommel met alleen maar kraakbeen, vet en bindweefsel gemengd met stukken die wel redelijk, mits goed gaar, te eten zijn. Vleeskrabben kosten doorgaans praktisch niets per kilo. Maar vergis je niet. Het is weliswaar heel goedkoop, maar er blijft weinig van over. Veel kraakbeen en zenen.

Runderribben: Rundvleesribben zijn soms moeilijk te bereiden. Verkeerd gegrild of gerookt zijn ze te taai om er van te genieten. Goed bereid zijn ze mals en heerlijk. Het geheim van goede vleesribben is, net als alle barbecuegerechten, om ze op lage temperatuur, boven indirect vuur en langzaam te garen. Door rundvleesribben te roken, krijg je de beste ribben. Dit proces zal ongeveer 6 tot 7 uur duren om ​​smaakvolle ribben te bereiden. Voor het beste resultaat moet je de ribben een nacht in de gewenste marinade laten staan.

Lamsribben: Er zit nog steeds veel vlees op de ribben en ze zijn geweldig om op de barbecue te bereiden. Zorg ervoor dat de ribben aan elkaar zitten en dat het kraakbeen is verwijderd door de slager. Evenals lamskoteletten, moeten de ribben ook nog wat vet bevatten. Dat zal weg smelten op de barbecue en dat zorgt er voor dat het vlees lekker sappig blijft. Zorg er voor, dat het botvlies van de ribben is weggehaald.

Kalfsribben: Kalfsribben zijn in vergelijking met varkensribben erg mager. Daarom is indirect en langzaam grillen, of warm roken bij een temperatuur van tussen de 120C tot 150C van belang om sappige kalfsribben te bereiden. Ook bij kalfsribben moet je het botmembraam verwijderen.

Verkrijgbaar

Varkensribben of spareribs zijn bij de slager en op de vleesafdeling van de supermarkt te koop. Runder en kalfsribben zal je bij de slager moeten bestellen en lamsribben en eventueel geitenribben zal een islamitische slager verkopen.