Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Amandelmeel

Vertaling

Tepung almond

Kenmerken

Amandelmeel is het meel van gemalen witte amandelen. Dit zijn amandelen, waarvan het bruine vliesje is verwijderd. Hierdoor heeft het meel geen bittere, droge smaak. Amandelmeel wordt ook wel amandelpoeder genoemd. Amandelmeel is licht verteerbaar, koolhydraatarm en past prima binnen een koolhydraatarme levensstijl/dieet. Amandelen zijn ook een goede bron van goede vetten en hoogwaardige proteÔnen. Amandelmeel is hoog in eiwitten en laag in suikers.

Het meel kan gebruikt worden om een gedeelte van tarwebloem te vervangen in koekjes of pannenkoeken. Of om extra toe te voegen aan brood voor een heerlijke, lichte amandelsmaak. Gebak of andere gerechten met amandelmeel kun je tot 1 week bewaren. Amandelmeel droogt niet snel uit. Bewaar het goed afgesloten in de koelkast of vries het gebak in.

Amandelmeel wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van gebakken producten zoals broden, pannenkoeken, koekjes, muffins en cakejes. Vanwege het feit dat er steeds meer mensen zijn die gluten en tarwe willen vermijden, zijn de verkoopcijfers van amandelmeel de laatste jaren gestegen. Ook vinden veel mensen het erg lekker vanwege zijn milde en romige smaak. Als enige nadeel zou men de relatief hoge prijs kunnen noemen.

Amandelmeel is niet alleen heel lekker, het houdt ook nog eens rekening met je gezondheid. Amandelmeel bevat namelijk geen transvetzuren, heeft geen chemische toevoegingen of bewerkingen ondergaan en amandelmeel heeft een zeer laag gehalte aan koolhydraten. Met zijn 5% koolhydraten past amandelmeel dan ook uitstekend in een gezond dieet. Verder is amandelmeel rijk aan vezels.

Gebruik amandelmeel als vervanger van andere meelsoorten in koekjes, cake, pannenkoeken, brood, gebak of wafels. Amandelmeel is ideaal voor het bakken tot 180įC. Het geeft een heerlijke zachte en sappige smaak. Amandelmeel zelf heeft een volle en stevige structuur. Je kunt het ook zo eten.

Amandelmeel is super gezond en een goede vervanger voor andere meelproducten. Het staat niet voor niks bovenaan in veel superfood lijsten! Amandelmeel is een goede bron van gezonde vetten, vitamines, mineralen, vezels en hoogwaardige eiwitten.

Samenstelling

Amandelmeel wordt gemaakt van gepelde amandelen. Voordat je ze gaat fijn malen, moeten de amandelen eerst licht worden geroosterd, om de geur te versterken en om de amandelen droger te maken. Laat de amandelen voor het malen helemaal afkoelen. Anders is de kans groot, dat het meel gaat klonteren door de amandelolie. Wil je zeker zijn dat het meel niet klontert, meng dan een klein beetje bloem door het meel, zodat het meel iets droger wordt.

Gebruik een koffiemolen om de amandelen te malen. Zeef telkens de grove delen uit het meel en zorg er voor, dat je niet te lang maalt. Door te lang malen ontstaat een amandelpasta.

Smaak

Producten gemaakt met amandelmeel krijgen een zachte amandelsmaak. Het eindproduct is smeuÔger en zachter dan wanneer je gewone tarwebloem gebruikt.

Herkomst

De amandel is inheems in een gebied dat zich uitstrekt van het noordelijke Indiase subcontinent westwaarts naar SyriŽ, IsraŽl en Turkije. Het werd verspreid door de mens in de oudheid langs de oevers van de Middellandse Zee, in Noord-Afrika en Zuid-Europa en meer recent vervoerd naar andere delen van de wereld, met name CaliforniŽ.

De amandel zaad (of fruit) is geen echte noot, maar een steenvrucht. De amandel is eigenlijk het zaad van de vrucht die groeit op amandelbomen, een middelgrote boom die geurige roze en witte bloemen draagt. De amandel is familie van de perzik, kers en abrikoos. De amandel is het hele jaar beschikbaar.

CaliforniŽ is momenteel de enige staat in de VS die commercieel amandelen produceert. Het produceert 80% van de wereldproductie door zijn mediterrane klimaat.

Verkrijgbaar

Amandelmeel is te koop in verpakkingen vanaf 250 gram. Toko's en reformwinkels verkopen amandelmeel. Ook via het internet kun je amandelmeel bestellen. Omdat de prijs hoog is, kun je door goed op internet te zoeken veel geld besparen.

Leuke weetjes

Amandelmeel is 100% tarwevrij, glutenvrij, koemelkvrij en lactosevrij, gistvrij, caseÔnevrij, sojaeiwitvrij, sojaolievrij. Zonder toegevoegd zout, zonder geraffineerde koolhydraten ofwel suikers.

Voedingswaarden Amandelmeel ( per 100 gr. )
589
-
-
-
204
-
52,2
-
-
-
-
-
Vitamines Amandelmeel ( per 100 gr. )
-
0,2
0,8
0,1
-
-
0,6
-
Mineralen Amandelmeel ( per 100 gr. )
11
732
266
520
3,7
296
0,9
2,9