Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Courgette

Vertaling

Timun jepang / zukini

Latijn

Cucurbita pepo

Familie / soort

Komkommerfamilie / mergpompoen

Kenmerken

De courgette, ook wel zucchini genoemd, is familie van de komkommer, wat aan de vorm van de vrucht goed te zien is. De plant vormt geen ranken zoals de rest van de komkommerfamilie, zoals pompoenen, augurk en kalebassen, wel doet.

Courgette wordt ook wel mergpompoen genoemd, wat in de naam courgette terugkomt. Cour betekent namelijk "merg" in het Frans. Het achtervoegsel "gette" geeft het verkleinwoord aan.

Courgettes zijn er in de kleuren geel, crème-groen, gestreept en groen. Tegenwoordig worden zelfs ronde courgettes op de markt gebracht. Het lekkerst smaakt de courgette als hij niet te groot is, tussen 15–30 cm. Grote vruchten krijgen een harde schil en er worden zaden gevormd. Deze grote vruchten kunnen lang bewaard worden en kunnen in de winter worden bereid als pompoen. Ook de bloemen kan men eten. Je kunt ze vullen en daarna bakken, of in een tempurabeslag dopen en daarna frituren.

De planten zijn makkelijk te kweken. Zelfs in een plantenbak op het balkon zullen de planten bloemen en vruchten dragen. Het is wel van belang, dat de bijen de bloemen kunnen bevruchten, anders moet je ze handmatig bestuiven.

De courgette kan 12 dagen bewaard worden. De temperatuur mag dan niet lager zijn dan 8 graden. Bewaar ze niet samen met tomaten of appels, want dan rijpen ze erg snel door.

Soorten

- Burpee golden
- Greyzini
- Tondo di piacenza
- Blackini

Smaak

De courgette wordt gewoonlijk gekookt, gebakken of rauw gegeten. Ook kan de courgette in blokjes gesneden als een soort augurk ingelegd worden in azijn met kruiden.

De smaak van courgette is vrij neutraal. Courgette wordt daarom voornamelijk gebruikt in voor- en bijgerechten en de smaak wordt vaak flink opgepept door marinades, bouillon, kruiden, of kaas.

De courgette is het lekkerst als die nog klein en maximaal 30 cm. (350 gram) lang is. In Nederland wordt vanaf 7 cm. (50 gram) lengte geoogst. De kleine vruchten waar de bloem nog aanzit worden verhandeld als 'courgette fleur' en worden in Italië en Griekenland als een delicatesse beschouwd. De bloem kan gefrituurd worden gegeten of worden gevuld.

Herkomst

Pompoen- en kalebasplanten groeiden van oorsprong in Noord-Amerika. Op het Amerikaanse continent van voor Columbus bestond het hoofdvoedsel uit bonen, mais en zes soorten van deze ‘kalebasvruchten’. In de 16-de eeuw werden ze voor het eerst naar Europa gebracht.

De courgette werd in Italië aan het eind van de 17e eeuw door veredeling van kalebassen en pompoenen ontwikkeld.

Courgette-rassen hebben prachtige dichterlijke namen als ‘Burpee Golden’(de gele), ‘Tender and True’ (de bolvormige) en Supremo (de egaal donkergroene).

Teelt

Het zaaien van courgettes vindt plaats van april tot eind mei onder glas in vruchtbare vochtige grond. Twee tot drie weken na het zaaien komen de planten op, die dan in de volle grond op een warme en zonnige plaats worden uitgeplant. De planten hebben een oppervlakte van anderhalf tot twee vierkante meter nodig. De oogst is van juli tot oktober.

In plastic tunnels kan al eind april geplant worden met een plantafstand van 140 bij 80 cm. Ook kan in juni ter plaatse gezaaid worden. Voor de herfstteelt wordt begin juli uitgeplant en in september wordt er dan eventueel een tunnel overheen gezet. De eerste vruchten worden vanaf juli geoogst. Er moet drie keer in de week en in de zomermaanden bijna dagelijks geoogst worden. Tot eind september, als er geen nachtvorst optreedt, kan er buiten door geoogst worden.

Voor de best mogelijke vruchtzetting is bestuiving door bijen of hommels noodzakelijk.

Verkrijgbaar

Men kan courgettes in de supermarkt en bij de groenteboer kopen.

Voedingswaarden van courgette ( per 100 gr. )
27
115
91,6
1,8
4,5
4,5
-
-
-
-
-
1,1
Vitamines van courgette ( per 100 gr. )
0,06
0,05
0,08
0,15
40
-
15
-
Mineralen van courgette ( per 100 gr. )
1
200
30
20
2,5
5
-
0,3