Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Citroenrasp

Vertaling

Kulit jeruk lemon parut

Kenmerken

De citroen wordt in kleine hoeveelheden in veel gerechten gebruikt als smaakmaker, maar ook in gebak zoals cake. Daarvoor is ook geraspte citroenschil goed bruikbaar. De schil van de citroen glanst omdat deze net na het oogsten wordt voorzien van een klein laagje was, daarom moet je de citroen goed schoon maken voordat je de schil raspt.

Soorten

- Gekonfijte citroenschil
- Gedroogde citroenschil

Samenstelling

Citroenrasp krijg je door met een rasp over de citroen te wrijven. Als je kleine sliertjes wil schillen, heb je daar een speciaal schilmesje voor, onder de naam zesteur of citroentrekker. Je kan ook een dunschiller gebruiken, maar snijd niet te dik, want het wit van de schil smaakt bitter.

Smaak

Om een sterke citroensmaak aan je gerechten te geven wordt de schil van de citroen gebruikt. De schil bevat veel citroenolie. Door de schil te raspen komen deze oliŽn vrij en geven je gerecht een frisse citroensmaak. De geraspte schil is veel minder zuur dan het sap zelf. Zorg er wel voor, dat je het wit van de schil niet meeraspt, want dat heeft een bittere smaak.

Het is erg belangrijk om de citroen voor gebruik goed te boenen, want de citroenen worden vaak met een was bespoten om uitdroging te voorkomen. Deze was wil je niet in je eten hebben. Wil je helemaal zeker zijn dat er geen bestrijdingsmiddelen of was op de citroen aanwezig zijn, koop dan biologische citroenen.

Herkomst

De citroen komt oorspronkelijk uit India en China. Tegenwoordig wordt hij vooral in het Middellandse zeegebied verbouwd. Citroenen komen vooral in de tropen en subtropen voor.

Teelt

De citroenboom draagt het hele jaar vruchten. Hij verlangt een gelijkmatig klimaat met voldoende warmte en neerslag. Vergeleken met de andere citrusbomen is de citroen een lastige klant.

Verkrijgbaar

Citroenen koop je in de supermarkt of bij de groenteboer. Geraspte citroenschil is te koop in potjes op de bakafdeling van de supermarkt. Daar is al suiker aan toegevoegd.