Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Gedroogde Peper

Vertaling

Cabe kering

Latijn

Capsicum annum

Kenmerken

Lomboks en rawits worden na te zijn geoogst in de zon gedroogd en zijn dan praktisch onbeperkt houdbaar. Ze worden als pittige smaakmaker in gerechten gebruikt. Er zijn veel verschillende soorten chilipepers: van platte lange donkere gedroogde chilipepers tot kleine bolle paprikavormige pepers tot de kleine pepertjes, de zogenaamde birdís eye chilis. In het algemeen geldt: hoe kleiner hoe scherper! Hoewel chilipepers niet inheems zijn voor AziŽ, hebben ze in die paar honderd jaar toch een ongelofelijk belangrijke plaats ingenomen in de keukens van China, Korea, Thailand en IndonesiŽ.

Soorten

- Cabe merah kering
- Cabe rawit kering

Samenstelling

De lomboks of rawits worden gedroogd in de zon. Hoewel drogen in de oven, dehydrator of boven een vuurtje in principe ook mogelijk is. Het soort chilipeper en dus grootte en scherpte kan wel verschillen.

In IndonesiŽ worden de verse pepers eerst gesorteerd op grootte, beschadigingen en rijpheid. Daarna worden ze gehalveerd en 6 minuten in kokend water met kaliumzout gelegd. Dit doen ze om de houdbaarheid te vergroten en om de kleur te behouden. Daarna worden de pepers gedroogd. Dit kan in de zon, maar ook in ovens. Het vochtigheidspercentage moet 5-8% zijn. Dan worden de gedroogde pepers ingepakt en verkocht.

Smaak

Gebruik een of meer gedroogde lomboks in soep, stoof- of roerbakgerecht voor die extra kick. Eventueel het topje eraf snijden en de zaadjes eruit schudden. Je kunt ze op zich (zonder steeltje) wel eten, maar grote stukken zijn niet lekker om op te bijten, dus beter voor het eten er weer uit vissen of in kleinere stukjes snijden.

Verkruimelen (bijvoorbeeld in een keukenmachine) en je hebt chili-vlokken. Het ligt aan je eigen smaak of je de zaadjes erin of eruit laat. De scherpte van pepers is aan de buitenkant moeilijk te zien maar over het algemeen geldt: hoe kleiner hoe scherper. Gedroogde pepers zijn 2 tot 10 keer heter dan verse.

Teelt

De peperplant groeit goed op humusrijke grond, die niet te nat is. De planten kunnen het beste aan het einde van het regenseizoen (eind maart) geplant worden. De planten worden door middel van zaad gekweekt. Er is een enorme variŽteit aan chiliplanten, zowel in hun eigenschappen als grootte. De gemiddelde hoogte is minder dan een meter. De planten krijgen witte bloempjes, die door insecten worden bestoven. De pepers kleuren eerst groen en worden daarna rood. In beide stadia worden ze gegeten.

Verkrijgbaar

De gedroogde lomboks zijn in de oosterse toko's te koop. Ze worden in plastic zakjes te koop aangeboden.