Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Chinese 5-kruidenpoeder

Vertaling

Bubuk lima rempah

Kenmerken

Het traditioneel Chinees vijf kruidenpoeder is een mengsel van vijf specerijen: peper, kruidnagel, steranijs, kaneel en venkel.
Het bevat alle basis-smaken: zoet, zuur, zout, bitter en scherp, gebaseerd op de Chinese filosofie van yin en yang ook in de voeding. Het wordt vooral in vleessauzen, gevogelte en vis gebruikt.

Het wordt gebruikt in veel Aziatische recepten. Zijn zoete pittige smaak past goed bij vette vleessoorten, zoals varkensvlees en eend. Roergebakken groenten worden gekruid door ze tijdens het koken te bestrooien met ongeveer een theelepel Chinese vijf kruidenpoeder. Met een beetje zout erdoor wordt het een uitstekende specerij om kip, eend, varkensvlees en vis in te wrijven.

Soorten

- Zeven kruidenpoeder

Samenstelling

Je kunt natuurlijk een potje met 5-kruidenpoeder kopen, maar zelfgemaakt poeder smaakt toch beter.

Ingredienten:

- 2 theelepels szechuan peperkorrels of zwarte peperkorrels, geroosterd en gemalen
- 8 steranijs, geroosterd en gemalen
- halve theelepel kruidnagel, gemalen
- 3 theelepels kaneel, gebroken, gemalen
- 3 theelepels venkelzaad, gemalen

De bereiding van 5-kruidenpoeder is even een beetje werk, maar in feite is het betrekkelijk eenvoudig.

Rooster de peperkorrels en de steranijs twee minuten in een droge, hete koekenpan. Maal de peperkorrels en de steranijs in een vijzel, koffiemolen of keukenmachine tot een fijn poeder. Breek de kaneelstokjes in kleine stukjes en maal tot een fijn poeder. Maal respectievelijk de kruidnagels en de venkelzaadjes tot een fijn poeder. Meng de vijf kruiden bij elkaar en maal het geheel nogmaals totdat een mooi egaal poeder is ontstaan.

Smaak

Deze specerijen mix smaakt heel sterk en dient een beetje voorzichtig en met mate toegepast te worden. Als je zelf je poeder maakt, bewaar het dan in een goed afgesloten potje op een donkere plek. Bedenk wel dat, als je het poeder lang laat staan, de geur en smaak langzaam vervlakt.

Elk merk heeft zijn eigen melange aan kruiden. Daardoor heeft elk merk zijn eigen smaak. Lees op het etiket en kies dat poeder, dat het beste bij je smaak past.

Herkomst

Zoals de naam al zegt stamt dit poeder uit China, maar wordt ondertussen in heel AziŽ gebruikt.

Verkrijgbaar

Chinees 5-kruidenpoeder kun je kant en klaar kopen, in een potje of blikje, in de toko of in de betere supermarkt.