Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Creme Fraiche

Vertaling

Krim asam

Kenmerken

Crème fraîche is aangezuurde room, met 35% melkvet of meer, gemaakt van koemelk of geitenmelk. Voor het aanzuren gebruikt men melkzuurbacteriën en laat men het ongeveer 12 uur bij een temperatuur van 20°C rusten. Het is beter geschikt voor warme gerechten dan zure room (10% vet) omdat de kans op schiften veel kleiner is.

Het verschil tussen de twee soorten crème fraîche is het vetpercentage. Naarmate het vetpercentage hoger wordt is het geschikter voor warme bereidingen. Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen. Er is ook een demi-crème fraîche met een vetpercentage van 15 procent. Deze halfvolle crème fraîche is alleen geschikt voor koude bereidingen.

Soorten

- Demi crème fraîche
- Crème fraîche liquide

Samenstelling

Crème fraîche betekent verse room. Crème fraîche wordt van room gemaakt, maar gemengd met melkzuurbacteriën. De room van koe- of geitenmelk wordt in tanks met deze bacteriën vermengd en dan laat men de room bij 20 tot 40 graden 18 tot 40 uur staan. In deze tijd hebben de bacteriën de melksuiker omgezet in melkzuur. Daardoor behoudt de room zijn smaak en eigenschappen.

Na deze behandeling mogen er geen stoffen, zoals conserveringsmiddelen of stabilisatoren aan toe gevoegd worden. Ook mag de crème fraîche niet meer opgewarmd worden en moet een vetpercentage hebben van minimaal 35%.

Smaak

Crème fraîche heeft een fijne licht zure smaak en is een goed alternatief voor zure room. Crème fraîche schift niet als ze wordt verwarmd. In de handel wordt crème fraîche naturel en crème fraîche met kruiden aangeboden. De fijne romig/zure smaak blijft behouden, maar dan met de smaak van de toegevoegde kruiden.

Vaak wordt crème fraîche aan sauzen en soepen toegevoegd voor de romige frisse smaak. Daarvoor kan men beter crème fraîche gebruiken omdat die in warme gerechten niet gaat schiften. Aan het einde van de kooktijd wordt de crème fraîche door het gerecht geroerd en (kort!) mee verwarmd.

Een goed alternatief voor de crème fraîche is de koksroom. Door toevoeging van bind- en smaakmiddelen is koksroom beter geschikt om in warme gerechten te verwerken. Crème fraîche light is erg geschikt voor koude sauzen en zoete gerechten. Je kunt de room verwerken in sladressings, of het mengen met vers fruit (zoals verse aardbeien). De room kan wat zoeter worden gemaakt met vanillesuiker.

Bij pastagerechten komt de romige smaak ook goed tot zijn recht. Het combineert goed met peper, mosterd en zalm.

Herkomst

Crème fraîche is waarschijnlijk afkomstig uit Normandië in Frankrijk. De crème fraîche uit een bepaald gebied rond de stad Isigny-sur-Mer in het departement Calvados in Normandië staat in hoog aanzien en is de enige crème waaraan in 1986 een ​​Appellation d'origine contrôlee (AOC ) werd toegekend. Crème fraîche wordt nu in vele andere delen van Frankrijk geproduceerd.

Verkrijgbaar

Crème fraîche is te koop bij de zuivel speciaalzaken en in de supermarkt op de zuivelafdeling.

Leuke weetjes

Een recept om zelf crème fraîche te maken:

Ingrediënten:

- 500 ml. slagroom
- 250 ml. yoghurt of karnemelk

Bereiding:

Doe de halve liter slagroom in een pan samen met de karnemelk of yoghurt en verwarm dit tot ongeveer 40-50 graden. Wanneer het verwarmd is schenk je dit in een glazen schaal en laat je het ongeveer 8 uur op kamertemperatuur staan. Af en toe nog even roeren. Hoe langer je het laat staan, hoe dikker de crème fraîche zal worden.

Voedingswaarden van crème fraîche ( per 100 gr. )
336
1408
58,5
2,5
2
0,5
36
21
8
1
100
-
Vitamines van crème fraîche ( per 100 gr. )
0,3
0,02
0,1
0,02
2
0,2
1
0,9
Mineralen van crème fraîche ( per 100 gr. )
25
100
70
60
-
10
0,01
0,2