Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Gekonfijte Gember

Vertaling

Manisan jahe

Kenmerken

Konfijten is het conserveren van fruit door het in te leggen in suiker. Gekonfijte gember is gedroogde gember waarbij de suiker is gekristalliseerd. De gember wordt jong geoogst en daarom stemgember genoemd. In principe kan je elke vruchtensoort konfijten, maar zacht fruit, zoals bijvoorbeeld aardbeien of frambozen gaat moeilijk, omdat die al snel hun vorm en kleur verliezen. Goed gaat bijvoorbeeld schijven citroen, sinaasappel of stukken ananas.

De gekonfijte vruchten nemen zoveel suiker op, dat ze worden geconserveerd en lang kunnen worden bewaard. Ze worden bij de thee geserveerd, in gebak verwerkt of als garnering op gebak gelegd.

Soorten

- Gekonfijte citroenschijven
- Gekonfijte kiwischijven
- Gekonfijte sinaasappelschijven

Samenstelling

Eerst wordt een suikerstroop gekookt van 1 liter water met 1 kilogram suiker. Deze stroop moet je af laten koelen tot kamertemperatuur. In de tussentijd snijd je de jonge gember in blokjes of schijfjes. De vruchten snijd je in schijven. In de lauwwarme stroop leg je de vruchten, of gemberschijfjes. Dit laat je één nacht staan.

De volgende dag haal je de vruchten uit de stroop en kook je de stroop weer een tijd. Weer laten afkoelen, fruit toevoegen en zo ga je door tot de suikerstroop bijna gekristalliseerd is. Er vormt zich een suikerkorst om het fruit.

Je moet het fruit laten drogen op een koele plaats, maar niet in de koelkast. De suikerstroop zal helemaal kristalliseren en suikerkorrels om het fruit vormen. De gekonfijte vruchten/gember bewaar je in een trommel met tussen de lagen telkens bakpapier om samenkleven te voorkomen.

Smaak

Het eindresultaat is natuurlijk erg zoet door de suiker, maar de oorspronkelijke smaak van het gebruikte fruit is nog duidelijk aanwezig.

Gekonfijte gember kenmerkt zich door een zachte smeuïge zoete smaak. Heerlijk bij de koffie, als tussendoortje of after dinner, want gember stimuleert de spijsvertering. Bovendien laat gekonfijte gember zich goed combineren met chocolade.

Gekonfijte gember wordt veel gebruikt in gembergebak. Het voordeel van deze gember boven de verse gember is, dat gekonfijte gember niet die scherpe smaak heeft van verse. Ook behoudt gekonfijte gember zijn crispy bite in het gebak. Je kunt de gember versnipperen of raspen voordat je het in gebak gebruikt.

Herkomst

Het konfijten van vruchten is een manier om fruit langer te kunnen bewaren. Al sinds de 14e eeuw konfijtten de Chinezen en Arabieren al fruit.

Teelt

In de tropen wordt de gember nog met de hand geoogst of met een riek uitgegraven. De oogst van de jonge stemgember vindt plaats in februari tot eind maart begin april. Blijft de gember te lang in de grond, dan krijgt het hardere vezels. Van april tot en met juni wordt de gember geoogst om te drogen (djahé) en om olie uit te persen. Begin september oogst men de laatste gember welke gebruikt wordt als zaad voor de nieuwe oogst. De gemberplant wordt met de hand uit de grond getrokken. Vervolgens wordt het groen verwijderd, want dat is afval.

Verkrijgbaar

Gekonfijte vruchten en -gember worden in de notenspeciaalzaken verkocht.