Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Hagelslag

Vertaling

Meises, coklat butir

Kenmerken

Hagelslag is een soort broodbeleg dat bestaat uit kleine langwerpige korrels van chocolade of gekleurde suiker die aan hagel kunnen doen denken. Hagelslag kan direct uit de verpakking op een boterham of ander baksel gestrooid worden, bij voorkeur eerst een laagje roomboter aanbrengen.

Het is een typisch Nederlands broodbeleg en is buiten Nederland, België, Indonesië en Suriname vaak moeilijk of niet te krijgen, tenminste niet als broodbeleg. Wel kan men hagelslag daar regelmatig aantreffen bij de bakbenodigdheden, bedoeld om taarten mee te versieren. Alleen hagelslag die ten minste 32% cacao bevat, mag chocoladehagelslag genoemd worden.

Soorten

- Hagelslag van melkchocolade
- Hagelslag van pure chocolade
- Mix van pure- witte- en chocoladehagelslag
- Vruchtenhagelslag

Samenstelling

De ingevoerde cacaobonen worden eerst gemalen. Er ontstaat een homogene cacaomassa. De cacaoboter wordt met hydraulische persen uit de massa verwijderd. Er blijft een droge, keiharde chocoladekoek over, die weliswaar nog 10 tot 24 procent vet bevat. Deze wordt dan vermalen tot cacaopoeder. Het grootste deel van de cacaoboter wordt gebruikt in de productie van chocolade.

Nu is het eindelijk zover dat je de grondstoffen bij elkaar hebt om de heerlijkste chocolade hagel te maken. Eerst moet het chocoladedeeg gemaakt worden. De cacaomassa wordt gemengd met fijngemalen suiker en cacaoboter. Voor het maken van melk hagel wordt er ook nog melkpoeder aan toegevoegd.

Het belangrijkste voor de lekkerste chocolade hagel is het mengen. Alle grondstoffen worden heel goed gemengd zodat er geen korreltjes meer te zien zijn. Het mengen van de grondstoffen gebeurt bijna helemaal automatisch. De computer rekent precies uit hoeveel van alles erin moet. Nadat alles goed gemengd is, is het chocoladedeeg klaar om er hagel van te maken.

Het deeg gaat nu in een soort vermicellimachine. In deze machine zitten stalen platen met een heleboel kleine gaatjes. Het chocoladedeeg wordt nu heel hard door die gaatjes geperst. Je hebt nu eigen­lijk lange chocoladesliertjes. Door het persen wordt de chocolade heel warm. Daarom gaan de sliertjes met een lopende band in een grote koeling waar ze ook in kleine stukjes breken. Je hebt nu chocolade korrels!

Maar dit zijn nog niet de hagels zoals ze in het pak zitten. De hagel is nog niet mooi genoeg! Om de hagel er nog lekkerder uit te laten zien gaat hij naar de glansafdeling. De naam zegt het al. In grote koperen pannen die ronddraaien wordt suiker­water op de hagels gesproeid. Omdat het er lekker warm is verdampt het water in de lucht en blijft de suiker achter op de hagels. Het ronddraaien zorgt ervoor dat ieder hageltje een glanzend suikerjasje krijgt.

Nu wordt de hagel voor de laatste keer gezeefd. Alle hagels die te groot of te klein zijn worden eruit gehaald. De chocolade hagel is nu klaar om verpakt te worden. Een machine doet automatisch precies genoeg korrels in een pak.

Smaak

Chocoladehagelslag smaakt natuurlijk naar chocolade, maar omdat er pure-, melk- en witte hagelslag is, zijn de smaken natuurlijk ook anders. Ook de kwaliteit van de hagelslag bepaalt de smaak. Goedkope hagelslag bevat minder cacaomassa en daarom heeft die geen uitgesproken chocoladesmaak.

Herkomst

Hagelslag werd voor het eerst gemaakt in 1936 door de chocoladefabrikant Venz

Teelt

Een cacaoboom wordt meer dan 50 jaar oud, tot 10 meter hoog en heeft een matig dikke stam. Als de boom ongeveer 4 jaar oud is, gaat hij bloeien. De kleine witte of roze bloemen zitten direct op de stam en op de dikke takken. Als hij eenmaal is gaan bloeien, bloeit de cacaoboom zonder ophouden vrijwel het hele jaar door, maar uit de duizenden bloemen, zullen zich maar 30 tot 40 vruchten ontwikkelen. De boom draagt dan ook constant vruchten.

De cacaoboom heeft een vruchtbare bodem nodig, die voldoende water vasthoudt. Bij temperaturen onder de 16 graden zullen de bloemen zich niet tot vruchten ontwikkelen. Hij groeit het liefst in de schaduw.

De vruchten lijken op langwerpige meloenen. Ze worden met kapmessen van de boom geslagen en vervolgens opengebroken. De cacaobonen liggen in het midden van de vrucht. Elke vrucht bevat 40-50 bonen, die elk ongeveer een gram wegen. Een gemiddelde cacaoboom levert per jaar dus 1 tot 2 kilo bonen.

Verkrijgbaar

Hagelslag is in de supermarkt te koop. Er zijn vele merken en soorten hagelslag. Meestal wordt hagelslag in strooidoosjes verkocht of gewoon in zakjes verpakt.

Voedingswaarden van pure chocoladehagelslag ( per 100 gr. )
457
1914
1,5
4,5
70
68
16
9,5
4,8
1
-
7
Vitamines van pure chocoladehagelslag ( per 100 gr. )
0,04
0,05
0,2
0,03
-
-
-
-
Mineralen van pure chocoladehagelslag ( per 100 gr. )
30
850
100
120
8
110
15
101